Dostupni linkovi

Kijev na meti ruskih dronova, objavila ukrajinska vojska


Dim se diže iznad Kijeva nakon ruskog napada, 8. jula 2024.
Dim se diže iznad Kijeva nakon ruskog napada, 8. jula 2024.

Rusija je izvela svoj peti napad dronovima na Kijev u dvije sedmice, pri čemu su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili svo vazdušno oružje prije nego što su stigli do ukrajinske prijestolnice, saopštila je u nedjelju ukrajinska vojska.

Nije bilo žrtava i nije prijavljena značajna šteta, rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije glavnog grada Ukrajine, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Ovi sistematski napadi... dronovima još jednom dokazuju da osvajač aktivno traži priliku da napadne Kijev", rekao je Popko. "Oni testiraju novu taktiku, traže nove pristupne rute glavnom gradu, pokušavaju otkriti lokaciju naše protuzračne odbrane."

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su na Telegramu da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane uništili 35 od 39 dronova i dve krstareće rakete koje je Rusija lansirala preko noći. Oružje je, saopštile su zračne snage, gađalo 10 ukrajinskih regija.

Nije jasno koliko je dronova lansirano na Kijev, piše Reuters.

Rusija je lansirala tri balističke rakete Iskander, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage, ne navodeći šta im se dogodilo.

Vojna uprava regije Sumy na sjeveroistoku Ukrajine koja graniči s Rusijom objavila je na Telegramu da je ruska raketa oštetila kritičnu infrastrukturu u okrugu Šostkinskij.

Uprava nije dala detalje o tome koja je infrastruktura pogođena.

Iz Rusije nije bilo komentara o napadima.

XS
SM
MD
LG