Dostupni linkovi

Bivši plaćenik Wagnera regrutiran iz ruskog zatvora dobio sedam godina za ubojstvo


Pripadnik skupine Wagner (fotoarhiva)
Pripadnik skupine Wagner (fotoarhiva)

Bivši pripadnik plaćeničke skupine Wagner, navodno regrutiran iz zatvora, osuđen je na sedam godina zatvora zbog ubojstva majke troje djece nakon što se vratio kući u Dalekoistočnu regiju Primorje iz rata u Ukrajini.

Služba za odnose s javnošću sudova te regije izvijestila je u utorak da je sud u Anučinu uzeo u obzir "olakšavajuće okolnosti" prilikom odlučivanja o onome što su neki nazvali blagom kaznom za optuženog.

Optuženi, čije ime nije otkriveno, proglašen je krivim za ubojstvo 32-godišnje žene, koju je ostavio u automobilu i zapalio vozilo blizu sela Anučino u listopadu 2023.

Lokalni mediji izvijestili su da je muškarca regrutirao Wagner u prosincu 2022. iz zatvora u kojem je služio kaznu od 10 godina i 10 mjeseci zbog ubojstva, krađe i razbojništva.

Nakon borbe za Rusiju u Ukrajini, vratio se s tri medalje u svoje rodno Primorje u srpnju 2023. godine.

Ovo nije prvi slučaj bivših Wagnerovih plaćenika regrutiranih iz ruskih zatvora da su optuženi za teška kaznena djela nakon završetka službe u Ukrajini.

Prema izvješću kanala Agentstvo Telegram, do 4. listopada 2023. godine, 27 ljudi je ubijeno od strane bivših vojnih osoba koje su se vratile kući s ratišta u Ukrajini.

Kako je prenio Agentstvo, 12 od registriranih smrtnih slučajeva, s 19 žrtava, uključivalo je bivše Wagnerove plaćenike.

Sudovi u Rusiji obično izriču blaže kazne takvim osobama, pozivajući se na njihov "patriotizam" i "doprinos" koji su dali u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Bivši vođa i osnivač Wagnera, Jevgenij Prigožin, izjavio je krajem lipnja 2023. da se 32.000 bivših zatvorenika regrutiranih od strane njegove grupe iz zatvora vratilo kući nakon što su im odobrena pomilovanja kao dio njihove naknade za sudjelovanje u borbama u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG