Dostupni linkovi

Pet Tadžikistanaca dobilo duge zatvorske kazne u Rusiji zbog optužbi za terorizam


Jekaterinburg, maj 2023.
Jekaterinburg, maj 2023.

Mediji u Rusiji objavili su 9. jula da je sud u gradu Jekaterinburgu na Uralu osudio petoricu Tadžikistanaca na duge zatvorske kazne zbog optužbi za terorizam.

U izvještajima se navodi da su Abubakr Sangcharov, koji ima rusko državljanstvo, i Saginmurod Musofirov proglašeni krivima za stvaranje terorističke grupe. Osuđeni su na 25, odnosno 24 godine zatvora, dok su Anvaršo Avezov, Nurali Dustov i Shahromjon Musofirov osuđeni za učešće u djelovanju terorističke grupe i dobili su zatvorske kazne od 16 do 18 godina.

2021. godine mediji su izvijestili o hapšenju 15 migranata iz Tadžikistana tokom operacije ruskih specijalnih službi. Tri mjeseca kasnije, 10 zatočenika je deportovano, a petoro uhapšeno.

Rođaci uhapšenih su optužbe nazvali izmišljenim i neosnovanim. Naveli su da optuženi u ovom slučaju nisu teroristi, već su došli u Rusiju da rade, i to "ne iz dobrog života".

"Bili su mučeni i prisiljeni da 'priznaju' da su stvorili terorističku zajednicu. Nismo ih smjeli zvati, niti smo smjeli angažirati advokate ili prevodioca. Cijelu godinu smo pokušavali dobiti dozvolu za sastanak ili telefon. Bilo je beskorisno nekoliko puta kontaktirali rusku FSB. U krivičnom predmetu ima mnogo kršenja", rekao je ranije Azizmurod Musofirov.

XS
SM
MD
LG