Dostupni linkovi

Rođaci Tadžikistanaca osumnjičenih za napad u Moskvi pričaju o njima


Muhamedsobir Faizov, jedan od osumnjičenih za masakr u Krokus siti holu, na svom nalogu na VKontakte postavljao je ruske pesme, fotografije i video snimke na kojima se vidi kako vozi auto i radi u berbernici. Slika desno prikazuje njegovo stanje u sudnici u Moskvi 24. marta 2024.
Muhamedsobir Faizov, jedan od osumnjičenih za masakr u Krokus siti holu, na svom nalogu na VKontakte postavljao je ruske pesme, fotografije i video snimke na kojima se vidi kako vozi auto i radi u berbernici. Slika desno prikazuje njegovo stanje u sudnici u Moskvi 24. marta 2024.

Piše: Tadžikistanski servis RSE

Meštani u selu kod tadžikistanske prestonice Dušanbea opisali su Fariduna Šamsidina kao "kukavicu" i rekli da su šokirani vestima da je njihov bivši komšija među osumnjičenima za smrtonosni napad na koncertnoj dvorani Krokus siti (Crocus City Hall) kod Moskve 22. marta, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Nikada nisam primetio ništa sumnjivo u njegovim postupcima. Otišao je u Rusiju pre šest meseci i slao je novac kući svojoj porodici", rekao je 25. marta za RSE rođak Šamsidina u selu Lojob.

Govoreći pod uslovom da mu se ne spominje ime, taj čovek je rekao da je Šamsidin (25) radio u lokalnoj pekari pre nego što se preselio u Rusiju, dodajući da "ni muvu nije mogao ga zgazi. Bio je kukavica".

Šamsidin, koji je oženjen i ima sina, osuđeni je seksualni prestupnik i kažnjen je na sedam godina zatvora zbog seksualnog uznemiravanja, rekao je rođak. Odobreno mu je prevremeno puštanje na slobodu 2020.

Upitan o Šamsidinovim verskim uverenjima, stanovnik Lojoba je rekao da nije reč o čoveku koji poštuje muslimanske običaje. "Nikad se nije molio ni postio, a pio je alkohol".

Šamsidin je među četvoricom državljana Tadžikistana optuženih za masakr u koncertnoj dvorani Krokus u Krasnogorsku u kojem je poginulo najmanje 140 ljudi. Ekstremistička grupa "Islamska država" preuzela je odgovornost.

Video snimci objavljeni 23. marta pokazuju kako Šamsidin govori ruskim istražiteljima, pošto je uhvaćen, da je izveo napad zbog novca. Rekao je da su ga platili nepoznati ljudi koji su ga kontaktirali preko Telegrama i naložili mu da "ubija ljude" za milion rubalja (oko 10.000 evra). Šamsidin je takođe naveo da je polovinu novca dobio pre napada i da je 4. marta avionom došao iz Rusije u Tursku, gde je otišao da pređe granicu kako bi mogao da produži boravak u Rusiji.

RSE ne može nezavisno da proveri autentičnost video snimaka ili da li su njegove izjave iznuđene nasiljem.

Šamsidin se pojavio pred Okružnim sudom u Basmanu u Moskvi zajedno s još trojicom optuženih – Muhamedsobirom Faizovim, Dalerjonom Mirzojevim i Saidakramom Rajabalizodom.

'Nereligiozan tinejdžer koji voli žurke'

Tadžikistanske vlasti privele su članove porodice osumnjičenih na ispitivanje, rekle su komšije dopisnicima RSE, koji su posetili rodna mesta osumnjičenih.

Šamsidinova "supruga, roditelji i svekrva odvedeni su u Dušanbe na ispitivanje", rekao je rođak. "Njegova sestra i njeno troje dece su deportovani iz Rusije, a takođe je njen muž podneo zahtev za razvod (zbog Šamsidinovog postupka)."

U Dušanbeu, Faizova majka, Sairam Faizova, rekla je da je "u neverici" da je njen 19-godišnji sin navodno počinio takav zločin.

"On nije osoba koja bi uradila ovako nešto. Mora da mu je neko isprao mozak", rekla je Faizova.

Faizova je sina opisala kao nereligioznu osobu i nekoga ko je "voleo da ide na svadbe" i da pleše na druženjima s prijateljima u Dušanbeu.

Čak je i sanjao da studira u Kini, dodala je ona.

(U smeru kazaljke na satu od gornje leve fotografije) Dalerjon Mirzojev, Faridun Šamsidin, Muhamadsobir Faizov i Saidakram Rajabalizoda, s povredama koje ukazuju da su pretučeni, na ročištu u Okružnom sudu Basmani 24. marta 2024.
(U smeru kazaljke na satu od gornje leve fotografije) Dalerjon Mirzojev, Faridun Šamsidin, Muhamadsobir Faizov i Saidakram Rajabalizoda, s povredama koje ukazuju da su pretučeni, na ročištu u Okružnom sudu Basmani 24. marta 2024.

Faizova je rekla da je pre napada bila redovno u kontaktu sa sinom, koji je radio u berbernici u ruskom gradu Ivanovo do ostavke u novembru zbog niske plate. Faizov je rekao svojoj porodici da je od tada bio u Sankt Peterburgu i da prodaje voće, rekla je ona.

Poslednji put je Faizova sa sinom razgovarala telefonom dan pre napada u Moskvi.

"Razgovarali smo dva puta tog dana, ujutru i uveče. Samo je rekao da je dobro i pitao za mene. Pričao je o svom poslu i rekao da će sve biti u redu", rekla je ona.

Faizov je na svom nalogu na društvenoj mreži VKontakte postavljao ruske pesme, kao i fotografije i video snimke na kojima vozi auto i radi u berbernici "Moj stil".

Jedan od Faizovljevih prijatelja na VKontaktu je Šohin Safolzoda, osoba za koju su ruske vlasti navele da je jedan od osumnjičenih za napad u Krokus sitiju.

Faizov, najmlađi od četvorice braće, otišao je u Rusiju po završetku srednje škole pre skoro dve godine da finansijski pomogne svojoj porodici.

On i njegovi roditelji su živeli u istoj kući sa njegovom oženjenom starijom braćom i pokušavali su da uštede novac kako bi kupili zemlju za izgradnju druge kuće.

Ulaz u porodičnu kuću Saidakrama Rajabalizode u selu Čamanzor u Tadžikistanu
Ulaz u porodičnu kuću Saidakrama Rajabalizode u selu Čamanzor u Tadžikistanu

Tadžikistanske vlasti su odvele na ispitivanje starijeg brata Faizova i on se još nije vratio kući, rekla je majka. Nije ni u kontaktu sa suprugom, koja takođe radi u Rusiji.

"Vlasti su nam oduzele telefone, ne možemo nikoga da zovemo", rekla je ona.

Faizova je zamolila vlasti u Tadžikistanu da vrate njenog sina i druge osumnjičene koji su dovedeni u Tadžikistan, "uzimajući u obzir njihovu mladost ".

"Molim (vlasti) da vrate kući ove mladiće koji su prevareni", rekla je majka i dodala da cela porodica "trpi posledice" postupaka njenog sina.

Faizov je doveden u sud u Moskvi u invalidskim kolicima obučen u bolničku odeću. On je navodno povređen tokom ili posle hapšenja i na njemu se vide tragovi premlaćivanja. Na jednom snimku ispitivanja vidi se kako Faizov pita istražitelje: "Da li sam nešto uradio?" Internetom kruži i kadar s video snimka koji sugeriše da je Faizov izgubio levo oko pošto je pritvoren.

Nevoljno govore

U Rajabalizodinom rodnom selu Čamanzor, 15 kilometara istočno od Dušanbea, većina meštana nije bila voljna da razgovara s novinarima RSE, navodeći da ga "ne poznaju".

U porodičnoj kući Rajabalizode (30), jedan njegov rođak je 26. marta rekao da je bio sam kod kuće pošto je policija odvela "majku, brata, suprugu i dva strica (osumnjičenog u Rusiji) na ispitivanje u Dušanbe". Taj rođak nije želeo da navede svoje ime.

Čamanzor, Rajabalizodino rodno selo
Čamanzor, Rajabalizodino rodno selo

Šef komšijske komisije je takođe "priveden na ispitivanje", rekao je jedan komšija pod uslovom da ne bude imenovan. Zvaničnici okruga Vahdat nisu bili dostupni za komentar.

Tadžikistanski bezbednosni izvori su, kako je preneo Rojters (Reuters), rekli da su ruski istražitelji takođe bili u Tadžikistanu 26. marta, ispitujući članove porodica osumnjičenih.

Nekoliko drugih državljana Tadžikistana – uključujući 62-godišnjeg oca i njegova dva sina – takođe je privedeno u Rusiji u vezi s napadom. Jedan od sinova registrovan je kao vlasnik automobila kojim su osumnjičeni navodno pobegli s mesta napada, saopštili su ruski zvaničnici.

Još jedan osumnjičeni u pritvoru je Ališer Kasimov, ruski državljanin rođen u Kirgistanu.

Zašto je Rusija na udaru 'Islamske države'?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG