Dostupni linkovi

Evropski parlament kritikuje rusko uplitanje u Moldaviju uoči izbora


Siegfrid Muresan, šef Delegacije parlamenta EU za odnose s Kišinjevom (desno) i moldavski ministar vanjskih poslova Mihai Popșoi
Siegfrid Muresan, šef Delegacije parlamenta EU za odnose s Kišinjevom (desno) i moldavski ministar vanjskih poslova Mihai Popșoi

Nacrt rezolucije Evropskog parlamenta upozorava Rusiju da prestane sa svojim "provokacijama i pokušajima destabilizacije" Moldavije uoči ključnih predsjedničkih izbora i referenduma. Također se poziva na zemlje članice EU da Kišinjevu pruže "svu neophodnu pomoć" kako bi se suprotstavili dezinformacijama Moskve.

Rezolucija također poziva EU da uvede dodatne sankcije pojedincima i subjektima koji su "odgovorni za podršku ili izvođenje akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju suverenitet i nezavisnost Republike Moldavije".

Prozapadna predsjednica Maia Sandu kandidira se za ponovni izbor 20. oktobra, a Moldavci će također glasati istog datuma na referendumu o pridruživanju 27-članoj Evropskoj uniji.

To se smatra ključnim momentom za budućnost jedne od najsiromašnijih evropskih zemalja, u kojoj Rusija još uvijek ima ogroman uticaj i drži više od 1.000 vojnika u separatističkoj regiji Transdnjestra, 33 godine nakon što je Kišinjev proglasio nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

Pod predsjednicom Sandu, školovanom u SAD-u, koja je došla na vlast nakon što je 2020. porazila tadašnjeg predsjednika Igora Dodona kojeg je podržavala Rusija, Moldavija se okrenula prema Zapadu, osudivši invaziju Moskve na Ukrajinu i pridruživši se režimu sankcija EU-a protiv Kremlja.

Moldavija je osigurala status kandidata za članstvo u EU u junu 2022. i otvorila pregovore o članstvu s blokom ranije ove godine, koraci koji su potaknuli Rusiju da pojača pokušaje potkopavanja vjerodostojnosti moldavske vlade i prikaže Moskvu kao bolju alternativu za budućnost Kišinjeva.

U kopiji nacrta rezolucije u koju je RSE imao uvid, Evropski parlament "snažno osuđuje eskalaciju zlonamjernih aktivnosti, uplitanja i hibridnih operacija Ruske Federacije, proruskih oligarha i lokalnih aktera koje sponzorira Rusija s ciljem potkopavanja izbornih procesa, sigurnosti, suvereniteta i demokratskih temelja Republike Moldavije" kako bi skrenula s evropske putanje.

U dokumentu se ponavlja poziv EU Moskvi "da poštuje nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Republike Moldavije, te da prestane s provokacijama i pokušajima destabilizacije zemlje i potkopavanja njenog ustavnog poretka i demokratskih institucija".

Također poziva Moskvu da povuče svoje trupe iz Transdnjestra i podrži mirno rješenje sukoba između Kišnjeva i separatista koje podržava Moskva, istovremeno pozivajući na "jaču saradnju u sigurnosnoj i odbrambenoj" politici između EU-a i Moldavije, prve zemlje koja je potpisala sigurnosno i odbrambeno partnerstvo s blokom.

U nacrtu rezolucije pozdravljaju se reforme koje je provela sadašnja vlada i poziva EU da joj pomogne u "vršenju pritiska na platforme društvenih medija da se učinkovito suoče s dezinformacijama" i pruži Moldaviji "dosljedniju podršku" u njenim naporima za pristupanje EU dok ulaže više sredstava u infrastrukturu i ljudski kapital.

Glasanje o neobavezujućoj rezoluciji održat će se u Evropskom parlamentu 8. ili 9. oktobra nakon što se završe rasprave o toj temi.

XS
SM
MD
LG