Dostupni linkovi

Moldavija ohrabrena pozivom NATO-a za povlačenje ruskih trupa iz Transdnjestra


Ministar vanjskih poslova Moldavije Mihai Popsoi, februar 2024.
Ministar vanjskih poslova Moldavije Mihai Popsoi, februar 2024.

Moldavski ministar vanjskih poslova Mihai Popsoi rekao je da je ohrabrujuće za Moldaviju to što deklaracija objavljena na samitu NATO-a u Washingtonu poziva Rusiju da povuče sve svoje snage iz Moldavije i također pozdravlja reformske napore Moldavije.

"Srećni smo što se spominje Moldavija, kao i priznanje... pozitivnih napora koje (činimo) da reformišemo Republiku Moldaviju, ali i poziv na povlačenje ruskih trupa iz Republike Moldavije, što je veoma važna poruka", rekao je Popsoi, koji je i potpredsednik vlade, za RSE 11. jula na marginama samita.

Moldavska predsjednica Maia Sandu u više navrata je zahtijevala da se prekine prisustvo stotina ruskih vojnika u skladištu oružja iz sovjetskog doba u otcijepljenom regionu Pridnjestra u Moldaviji.

Deklaracija koju su 10. jula dogovorili lideri 32 zemlje NATO-a ima jednu rečenicu o povlačenju svih ruskih snaga iz Moldavije. Također ima jednu rečenicu o naporima Moldavije da nastavi demokratske reforme.

Popsoi je na panel diskusiji na samitu rekao da, iako uvijek postoji prostor za poboljšanje, Moldavija je na dnevnom redu svojih prijatelja i partnera u NATO-u i Evropskoj uniji i da je "dobila izuzetnu podršku u posljednjih nekoliko godina".

To se posebno odnosilo na energetsku krizu koja je potresla Moldaviju kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, rekao je on, dodajući da je kriza nedavno popustila zahvaljujući otpornosti moldavskog naroda i "velikodušnoj podršci međunarodne zajednice koja je došla u pomoć ne samo Ukrajini, već i Republici Moldaviji."

Popsoi je rekao da su Moldavija i narod Moldavije sami postigli postignuća, navodeći energetsku nezavisnost od Gazproma nakon 30 godina veze sa ruskim energetskim gigantom.

On je takođe istakao 30 godina koliko je Moldavija bila u NATO-ovom programu Partnerstvo za mir i njen doprinos mirovnim misijama na Kosovu, Libanu, Somaliji i Bosni i Hercegovini, rekavši da je Moldavija "čvrsto opredjeljena da ne bude samo potrošač bezbjednosti s obzirom na naše izazove, s obzirom na region separatista koje podržava Rusija."

Popsoi je za RSE rekao da Moldavija sada ima šansu da ostvari dalji napredak kroz pristupne pregovore sa Evropskom unijom koji su počeli 25. juna.

"Računamo da će nam proces pristupanja pomoći da napredujemo kada su u pitanju naše ekonomske prilike, ali i demokratske institucije", rekao je, nazvavši pristupne pregovore "ključnim prioritetom za nas" i šansom da ispunimo "iskrenu žudnju naših građana da se vrati u evropsku porodicu naroda."

Moldavija će 20. oktobra uporedo s predsjedničkim izborima u zemlji održati i referendum o pridruživanju bloku od 27 zemalja.

Popsoi je rekao da vlada računa da će građani Moldavije podržati referendum.

"Puno je pokušaja da nas se unutar kuće podijeli, da se napravi negativna slika onoga što želimo postići. I ovaj referendum je još jedna demokratska vježba za moldavski narod da progovori", rekao je on. "I mi smo uvjereni da će oni podržati prosperitetnu, mirnu budućnost svoje djece u evropskoj porodici naroda."

O ulasku u NATO, rekao je da se o tom pitanju raspravlja u Moldaviji, gdje "ne morate gledati daleko" da biste vidjeli rizike u regionu, rekao je.

Dodao je da mnogi Moldavci vjeruju da neutralnost osigurava sigurnost, ali "to je, naravno, upitna tvrdnja u svjetlu istorijskog iskustva".

"Ali bez obzira na to, u demokratskom društvu, moramo se pridržavati volje većine i za sada u Moldaviji ne postoji većina koja bi podržala članstvo u NATO-u."

XS
SM
MD
LG