Dostupni linkovi

Kijev i Moskva razmenili zatvorenike dok Ukrajina obeležava Dan nezavisnosti


Razmena ratnih zarobljenika između Ukrajine i Rusije, u Ukrajini, 24.8.2024.
Razmena ratnih zarobljenika između Ukrajine i Rusije, u Ukrajini, 24.8.2024.

Rusija i Ukrajina saopštile su u subotu da su razmenile po 115 ratnih zarobljenika, dok Ukrajina obeležava 33 godine nezavisnosti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da je 115 ukrajinskih zatvorenika oslobođeno u razmeni s Rusijom, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

"Još 115 naših branilaca danas se vratilo kući. To su ratnici Nacionalne garde, Oružanih snaga, Mornarice i Državne granične službe", rekao je Zelenski na mreži X.

Zelenski je, govoreći o ruskim vojnicima koji su zarobljeni tokom upada Ukrajine u rusku Kursku oblast koji je počeo 6. avgusta, rekao da je "zahvalan svakoj jedinici koja dopunjava naš fond za razmenu".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajina je ranije saopštila da će ruski vojnici zarobljeni u Kursku biti iskorišćeni za "fond za razmenu" kako bi se oslobodili ukrajinski vojnici iz ruskog zatočeništva.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je primilo 115 svojih vojnika, koji su bili zarobljeni u regionu Kursk, u zamenu za isti broj ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Navedeno je da su u razmeni zatvorenika posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zelenski je istakao herojski otpor svog naroda suočenom s invazijom Rusije u obraćanju posvećenom Danu nezavisnosti Ukrajine 24. avgusta, na dan kada se navršilo 30 meseci rata.

"Nezavisnost je u svakom od nas. I ujedinjeni možemo da pobedimo.... Izdržali smo, obuzdali, odbili neprijatelja, a sada ga guramo u njegove močvare. Znamo šta je nezavisnost, koliko je teško oživeti je, koliko je teško zaštititi je. Ali takođe znamo i da sve zavisi od nas", rekao je Zelenski.

Za Dan nezavisnosti nisu predviđene svečanosti ili parade, i mnogi Ukrajinci obelažavaju 33 godine nezavisnosti odajući počast poginulima u ratu.

Ukrajina kaže da njen upad u ruski pogranični region Kursk – koji je iznenadio Moskvu, šokirao rusku vladajuću elitu i stavio pod njenu kontrolu više od 1.260 kvadratnih kilometara i 92 naselja – ima za cilj uspostavljanje tampon zone koja će okončati neprestane artiljerijske napade na ukrajinska civilna područja i infrastrukturu s druge strane granice.

Ukrajinsko liderstvo je više puta navelo da taj potez nema za cilj osvajanje teritorije.

"Mora da postoji čvrsta granica između nas i neprijatelja, a ne sme da postoje zidovi između Ukrajinaca, jer je Ukrajina u svakom od nas", rekao je Zelenski u poruci koja je simbolično zabeležena u severoistočnom pograničnom gradu Sumi, blizu mesta gde su ukrajinskog snage prešle u Rusiju 6. avgusta.

"Oni koji su nastojali da naše zemlje pretvore u tampon zonu sada treba da brinu da njihova sopstvena zemlja ne postane tampon federacija", rekao je on.

Zelenski je takođe poručio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je njegov rat osuđen na propast, rekavši da "bolesni deda sa Crvenog trga... neće diktirati svoje crvene linije".

Dok se ukrajinski upad u Kursk nastavlja, Rusija sprovodi ofanzivu u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck sa ciljem da zauzme regionalni centar Pokrovsk.

General Oleksandar Sirski, koji je 24. avgusta unapređen iz general-pukovnika u generala, istakao je žrtvu ukrajinskih vojnika u odbrani nezavisnosti zemlje u postu na Telegramu.

"Branili smo našu nezavisnost od prvih dana rata – kada smo palili neprijateljske kolone, branili Kijev, oslobodili Harkivsku oblast i podigli našu zastavu nad Hersonom i Zmijskim ostrvom. Borba za našu nezavisnost se nastavlja – u Pokrovsku, Torecku, Harkivu i drugim pravcima gde naši vojnici zaustavljaju i uništavaju nadmoćne snage neprijatelja", rekao je Sirski.

U ruskim artiljerijskim napadima u subotu je poginulo pet ljudi i ranjeno još pet u istočnom ukrajinskom gradu Kostjantinovka, saopštio je ukrajinski generalni tužilac.

Ukrajina, čija je civilna i energetska infrastruktura godinama pod udarima ruskih bespilotnih letelica, zauzvrat je poslednjih meseci gađala objekte s naftom i gorivom unutar Rusije koji rade za njenu vojsku.

U poslednjem udaru, ukrajinski dronovi su rano u subotu zapalili skladište municije u okrugu Ostrogožsk u ruskoj oblasti Voronjež.

Regionalni guverner Aleksandar Gusev rekao je na Telegramu da je požar nastao od pada dronova i da je eksplodirala municija. On je rekao da nije bilo žrtava.

U Ostrogožsku se nalazi i centar za obuku operatera oklopnih vozila.

Belgorodska oblast je takođe napadnuta dronovima, izvestio je guverner Vjačeslav Gladkov i dodao da su dve osobe ranjene.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je pet dronova oboreno iznad Voronježa i po jedan iznad Belgorodske i Brjanske oblasti.

XS
SM
MD
LG