Dostupni linkovi

Biden razgovarao sa Zelenskim, najavio novu vojnu pomoć SAD Ukrajini


Predsednik SAD Džo Bajden, 16. avgust 2016.
Predsednik SAD Džo Bajden, 16. avgust 2016.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) razgovarao je u petak s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i najavio novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Bajden je potvrdio Zelenskom "nepokolebljivu podršku SAD narodu Ukrajine" u ratu s Rusijom, navodi se u saopštenju Bele kuće.

"Rusija neće pobediti u ovom sukobu. Nezavisni narod Ukrajine će pobediti – a SAD, naši saveznici i naši partneri, nastaviće da stoje uz njih na svakom koraku", dodao je Bajden.

Paket pomoći uključuje rakete za protivvazdušnu odbranu, opremu protiv bespilotnih letelica, protivoklopne rakete i municiju, navodi se u saopštenju.

"Ponosan sam što ćemo danas objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini", naveo je Bajden u saopštenju, ne precizirajući dolarsku vrednost pomoći.

Zvaničnik SAD je rekao da vrednost pomoći iznosti 125 miliona dolara.

Dvojica lidera razgovarala su dan uoči dana nezavisnosti Ukrajine, a istog dana kada je Vašington najavio sveobuhvatne sankcije protiv skoro 400 pojedinaca i kompanija povezanih s ruskom agresijom na UKrajinu.

SAD su obezbedile ključnu vojnu podrška Ukrajini, dajući više od 55 milijardi dolara u oružju, municiji i drugoj bezbednosnoj pomoći otkako je Rusija počela invaziju u februaru 2022.

Poslednja najava pomoći usledila je pošto su ukrajinske trupe pokrenule napad na rusku Kursku oblast u ofanzivi koja predstavlja prvi upad neke strane vojske na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata.

Izvori: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG