Dostupni linkovi

Najmanje četiri civila ubijena u ruskom napadu u Donjecku, navodi ukrajinski zvaničnik


Vatrogasci gase požar u privatnoj kući uništenoj u raketnom napadu u mestu Kostjatjnivka u Donjeckoj oblasti, 21. juli 2024.
Vatrogasci gase požar u privatnoj kući uništenoj u raketnom napadu u mestu Kostjatjnivka u Donjeckoj oblasti, 21. juli 2024.

Najmanje četiri civila ubijena su u ruskom granatiranju istočnog ukrajinskog regiona Donjecka, gde Moskva sprovodi ofanzivu poslednjih nedelja, izjavio je u utorak regionalni guverner Vadim Filaškin.

"Rusi su 29. jula ubili četiri stanovnika Donjecke oblasti – tri u Torecku i jednog u Hrodivki. Još pet osoba u regionu je povređeno tokom dana", napisao je u utorak Filaškin na Telegramu.

Ruske snage pojačale su napade u Donjecku poslednjih nekoliko dana u smeru Torecka i rudarskog grada Pokrovska, gde je stalno granatiranje dovelo do evakuacije stotina civila iz tog područja, rekli su lokalni zvaničnici za Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Grad je 20 kilometara od linije fronta", rekao je za RSE Serhij Dobriak, načelnik vojne uprave Pokrovsk.

Ukrajinska vojska saopštila je rano u utorak da je u prethodna 24 sata došlo do 149 bliskih sukoba, od kojih je većina u smeru Pokrovska, gde su ukrajinske snage zaustavile 52 ruska napada.

U južnom regionu Hersona, osam ljudi je ranjeno, a infrastruktura je oštećena u ruskom granatiranju Černobajevke, rekao je regionalni guverner Oleksandar Prokudin u Telegramu.

"Ruska vojska gađala je kritične infrastrukturne objekte i lučku infrastrukturu; stambene četvrti naselja u regionu, posebno višespratnicu i 24 privatne kuće. Oštećeni su i gasovodi", rekao je on.

U Rusiji je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov rekao je da su četiri ukrajinske rakete oborene iznad regiona rano u utorak.

Smirnov je rekao da su rakete oborene iznad Oktjabrskog i Kurčatovskog okruga u regionu. Na društvenim mrežama stanovnici su prijavili i eksploziju na nebu iznad grada Kurska. Trenutno nema izveštaja o žrtvama ili šteti. Ukrajina nije komentarisala tu tvrdnju.

Od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu, moskovske snage su sistematski gađale ukrajinske energetske i civilne infrastrukturne objekte, uzrokujući žrtve i ogromnu štetu. Zauzvrat, Ukrajina je počela da gađa postrojenja za preradu nafte i drugu energetsku infrastrukturu unutar Rusije koja uglavnom radi za vojsku.

Aleksej Smirnov, guverner Kurske oblasti koja je uz granicu s Ukrajinom, rekao je u utorak da su spasioci konačno ugasili veliki požar u skladištu nafte pošto su ukrajinski vojni dronovi u nedelju udarili u postrojenje za preradu nafte.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zekenski sastao se u ponedeljak s ukrajinskim snagama koje sprečavaju pokušaje Rusije da napreduju ka severoistočnom regionu Harkiva.

Zelenski je otišao u Vovčansk, ukrajinsko naselje udaljeno samo pet kilometara od ruske granice u oblasti Harkiv, gde su ruske snage pokušale da probiju pre nekoliko meseci, ali su ih uglavnom zaustavile ukrajinske trupe.

XS
SM
MD
LG