Dostupni linkovi

Ukrajina napala ruske energetske objekte drugi dan zaredom


Ukrajinski vojnik proverava vezu s dronom Vampir, 2. februar 2024.
Ukrajinski vojnik proverava vezu s dronom Vampir, 2. februar 2024.

Ukrajina je rano u ponedeljak pokrenula talas napada dronovima duboko unutar teritorije Rusije, oštetivši energetske objekte u dva regiona, saopštili su rusko Ministarstvo odbrane i regionalni zvaničnici dan pošto je u ukrajinskom napadu zapaljena rafinerija nafte u Rusiji.

U Orlovskoj oblasti na zapadu Rusije oštećena je elektrana od pada od dva oborena ukrajinska drona, naveo je regionalni guverner Andrej Kličkov na Telegramu.

"Službe za hitna reagovanja bave se posledicama vazdušnog napada, a na licu mesta rade i agencije za sprovođenje zakona", napisao je Kličkov, ne precizirajući kakva je štete naneta elektrani.

U Voronježu je oštećena komunalna infrastruktura u selu Gazoprovod, takođe u padu drona, rekao je regionalni guverner Aleksandar Gusev na Telegramu.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je protivvazdušna odbrana uništila 39 ukrajinskih dronova: 19 je presretnuto iznad Kurske oblasti, devet je oboreno iznad Belgoroda, tri iznad Voronježa, pet iznad Brjanska i tri iznad Lenjingradske oblasti.

Tvrdnje Rusije nisu mogle biti nezavisno proverene.

To je drugi dan zaredom da su ukrajinski napadi naneli štetu ruskim energetskim objektima. Sumnja se da su u nedelju ukrajinski vojni dronovi udarili u skladište nafte u regionu Kursk. Na video snimku objavljenom na internetu se vidi ogroman plamen koji osvetljava nebo.

Regionalni guverner Aleksej Smirnov rekao je da su se tri rezervoara zapalila kao rezultat udara drona.

Od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu, moskovske snage su sistematski gađale ukrajinske energetske i civilne infrastrukturne objekte, uzrokujući žrtve i ogromnu štetu. Zauzvrat, Ukrajina je počela da gađa postrojenja za preradu nafte i drugu energetsku infrastrukturu unutar Rusije koja uglavnom radi za vojsku.

Ukrajinska pravda je u nedelju izvestila da su ukrajinski dronovi pogodili rafineriju nafte u ruskoj oblasti Rjazanj.

S druge strane, u ruskim artiljerijskim napadima na južne ukrajinske gradove Herson i Nikopolj rano u ponedeljak ranjeno je 20 ljudi, uključujući petoro dece, izvestili su regionalni i lokalni zvaničnici.

U Nikopolju je takođe oštećeno 13 stambenih zgrada, kao i gasovodi, dalekovodi i administrativna zgrada, saopštio je guverner Dnjepropetrovske oblasti Aleksandar Sajuka.

Ukrajinski protivvazdušni sistemi oborili su u ponedeljak rusku navođenu raketu i svih devet bespilotnih letelica koje je Rusija lansirala, rekao je komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga general Nikolaj Oleščuk.

Izvori: Ukrajinski i ruski servisi Radija Slobodna Evropa
XS
SM
MD
LG