Dostupni linkovi

Ruskim zvaničnicima navodno rečeno da s Telegrama izbrišu poruke u vezi s poslom


Logo aplikacije za razmenu poruka Telegram, 8. novembar 2021.
Logo aplikacije za razmenu poruka Telegram, 8. novembar 2021.

Ruskim zvaničnicima je navodno naloženo da izbrišu svu poslovnu korespondenciju iz aplikacije za razmenu poruka Telegram nakon što je njen osnivač Pavel Durov uhapšen u Francuskoj.

Telegram kanal Baza povezan s ruskim bezbednosnim aparatom naveo je u nedelju da je osoblju Ministarstva odbrane, istaknutim biznismenima i oficirima nekoliko bezbednosnih agencija takođe naređeno da iz aplikacije izbrišu poruke vezane za posao iz aplikacije, preneo je Karent tajm (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike.

Ruski ratni blogeri kažu da je Telegram postao ključno sredstvo komunikacije između vojnih jedinica uključenih u rat u Ukrajini.

Durov je uhapšen u subotu u Francuskoj u okviru preliminarne istrage o manjku moderacije na Telegramu, kao i zbog toga što ne sarađuje s organima za sprovođenje zakona u vezi s trgovinom drogom i drugim krivičnim delima.

Telegram sada ima oko 950 miliona aktivnih korisnika i njegovoj popularnosti je doprinela i ruska invazija na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. Ta mreža je postala popularna delom i zbog lakoće gledanja i postavljanja video zapisa na njenim "kanalima" za razmenu poruka.

Kritičari kažu da ta mreža olakšava širenje dezinformacija i nezakonite radnje. Neki optužuju Telegram za veze sa ruskom državom i za doprinos njenim ratnim naporima. Takođe se navodi da se na toj mreži često nalazi nelegalan sadržaj u rasponu od ekstremnih seksualnih slika, dezinformacija i usluga za kupovinu droge.

Privođenje i produžetak pritivora

Durov je priveden u subotu uveče na aerodromu kod Pariza pošto je stigao iz Azerbejdžana privatnim avionom.

Istražni sudija koji vodi ovaj slučaj Durova produžio mu je u nedelju pritvor, rekao je AFP izvor blizak istrazi. Ovaj početni period zadržavanja radi ispitivanja može trajati najviše 96 sati.

Kada se ova faza pritvora završi, sudija može odlučiti da ga pusti na slobodu ili da podnese optužnicu i odredi dalji pritvor.

Rusija je optužila Francusku da "odbija da sarađuje", dok je tehnološki mogul Ilon Mask (Elon Musk) stao je u njegovu odbranu.

Francuski kancelarija zadužena za sprečavanje nasilja nad maloletnicima (OFMIN) izdala je nalog za hapšenje Durova u okviru preliminarne istrage o navodnim krivičnim delima uključujući prevaru, trgovinu drogom, maltretiranje preko Interneta, organizovani kriminal i promovisanje terorizma, rekao je drugi izvor.

Durov je optužen da nije preduzeo mere za suzbijanje kriminalne upotrebe svoje platforme.

Telegram je saopštio da "Durov nema šta da krije i da često putuje po Evropi".

"Telegram se pridržava zakona EU, uključujući Zakon o digitalnim uslugama – njegova moderacija je u okviru standarda te industrije", naveo je Telegram i dodao da je "apsurdno tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu te platforme".

Durov je otišao iz Rusije pre desetak godina, a 2021. dobio je francusko državljanstvo, dok uglavnom boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde se nalazi i kancelarija njegove kompanije.

On je prethodno napravio rusku društvenu mrežu VKontakte, a Telegram je pokrenuo 2013. godine.

Ruska ambasada u Parizu saopštila je da je tražila pristup Durovu, ali da nije dobila odgovor Francuske, navodeći da "francuska strana odbija saradnju".

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je Moskva tražila konzularni pristup, ali da, pošto Durov ima i francusko državljanstvo, "Francuska smatra da je to njegova glavna nacionalnost".

Uz korišćenje AFP-a
XS
SM
MD
LG