Dostupni linkovi

Osnivač Telegrama Pavel Durov uhapšen u Francuskoj, tvrde zvaničnici


Pavel Durov, osnivač i izvršni direktor Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka
Pavel Durov, osnivač i izvršni direktor Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka

Pavel Durov, osnivač i izvršni direktor Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka, priveden je u subotu navečer na aerodromu Bourget u blizini Pariza, objavili su francuski mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Tridesetdevetogodišnji francusko-ruski milijarder navodno je stigao iz Azerbajdžana privatnim avionom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Očekuje se da će se pojaviti pred sudom 25. augusta, a zbog navodnih prekršaja povezanih s njegovom aplikacijom za razmjenu poruka.

Francuske vlasti do sada nisu komentirale ovaj slučaj. No, jedan od izvora naveo je da je nalog za hapšenje izdao francuski ured zadužen za sprječavanje nasilja nad maloljetnicima.

Tvrdi da se radi o preliminarnoj istrazi o navodnim prijestupima, uključujući prevaru, trgovinu drogom, cyberbullying, organizirani kriminal i propagiranje terorizma.

Durov je napustio Rusiju prije desetak godina, a 2021. dobio je francusko državljanstvo, do uglavnom boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje se nalazi i ured njegove kompanije.

On je prethodno stvorio rusku društvenu mrežu VKontakte, a Telegram je pokrenuo 2013. godine te ima oko 950 miliona aktivnih korisnika.

Durov je glavni vlasnik te platforme, čija je vrijednost procijenjena na 30 milijardi dolara.

Ruska invazija, koja je počela u februaru 2022., pomogla je rastu popularnosti Telegrama u Ukrajini.

U prvom velikom intervjuu za sedam godina, koji je 17. aprila dao američkom voditelju Tuckeru Carlsonu, Durov je dao uvjerenja da je cilj Telegrama da bude "neutralna platforma", a ne "igrač u geopolitici".

Međutim, kritičari u Ukrajini su zabrinuti da ova aplikacija širi dezinformacije i olakšava nezakonite radnje. Neki optužuju Telegram za veze sa ruskom državom i za doprinos njenim ratnim naporima, a ukrajinski parlament predao je nacrt zakona koji ima za cilj da reguliše rad platforme.

XS
SM
MD
LG