Dostupni linkovi

Rusija ne prihvata prijedlog SAD-a da se nastavi dijalog o kontroli nuklearnog naoružanja, kazao Lavrov


Sergej Lavrov na pres-konferenciji u Moskvi, Rusija, 18. januara 2024.
Sergej Lavrov na pres-konferenciji u Moskvi, Rusija, 18. januara 2024.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da Moskva ne prihvata prijedlog Sjedinjenih Država da se nastavi dijalog o kontroli nuklearnog naoružanja i da je to nemoguće sve dok Washington nudi vojnu podršku Ukrajini.

Lavrov je na godišnjoj pres-konferenciji rekao da Zapad čini svijet nesigurnijim time što ohrabruje Kijev da pojača napade na rusku teritoriju i da će Moskva ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini, piše AP.

Ruski šef diplomatije odbacio je prijedlog SAD-a da se obnovi dijalog o kontroli nuklearnog naoružanja rekavši da Washington prvo treba da revidira svoju sada neprijateljsku politiku prema Moskvi.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan rekao je u junu da je administracija Joea Bidena spremna da razgovara sa Rusijom bez uslova o budućoj kontroli nuklearnog naoružanja.

On je istakao spremnost za razgovor čak i u vrijeme kada su veze Rusije i SAD-a na najnižoj tački od hladnog rata, uz napomenu da "nije u interesu nijedne naše zemlje da se upusti u otvaranje takmičenja u strateškim nuklearnim snagama".

Međutim, Lavrov kaže da Washington nastoji da oživi nuklearne pregovore vođen željom da se nastave inspekcije ruskih lokacija nuklearnog oružja.

Ruski ministar je takve zahtjeve SAD-a opisao nepristojnim i ciničnim s obzirom na ukrajinske napade na ruske baze bombardera sa nuklearnim oružjem tokom sukoba.

Kako je 1654. Ukrajina potpala pod Rusiju?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

Opsežne međusobne inspekcije lokacija nuklearnog naoružanja bile su predviđene Novim sporazumom START, koji su tadašnji predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev potpisali 2010. godine.

Inspekcije su obustavljene 2020. zbog pandemije korona virusa i nikada nisu nastavljene.

U februaru 2023. godine ruski predsjednik Vladimir Putin suspendovao je učešće Moskve u sporazumu, rekavši da Rusija ne može da dozvoli inspekciju SAD-a u trenutku kada su Washington i njegovi saveznici iz NATO-a otvoreno proglasili poraz Moskve u Ukrajini kao svoj cilj.

Moskva je, međutim, naglasila da se ne povlači u potpunosti iz pakta i da će nastaviti da poštuje ograničenja nuklearnog oružja koja su postavljena ugovorom.

Novi START, posljednji preostali pakt o kontroli nuklearnog naoružanja između Rusije i SAD-a, ograničava svaku zemlju na najviše 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i 700 raspoređenih projektila i bombardera.

Trebalo bi da istekne 2026. godine, a nedostatak dijaloga o uspostavljanju sporazuma o nasljedniku zabrinuo je zagovornike kontrole naoružanja.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG