Dostupni linkovi

Zapaljeno rusko skladište nafte nakon navodnog napada dronom u Rostovu


Slika požara na Azovu koju je 18. juna objavilo rusko ministarstvo za vanredne situacije
Slika požara na Azovu koju je 18. juna objavilo rusko ministarstvo za vanredne situacije

Zapaljeno je skladište nafte u južnom ruskom gradu Azovu nakon, kako je regionalni guverner nazvao, napada bespilotnim letjelicama tokom noći sa 17. na 18. juni.

Guverner Rostova Vasilij Golubev rekao je da u incidentu nije bilo žrtava.

Također je rekao da "nema opasnosti od širenja vatre na druge objekte, niti prijetnji stanovnicima".

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije objavilo je video snimak požara i saopštilo da se zapalio rezervoar goriva od 5.000 kubnih metara.

Rečeno je da više od 70 vatrogasaca s opremom, uključujući vatrogasni voz, pokušava ugasiti požar.

Ruski zvaničnici okrivljuju ukrajinske bespilotne letjelice za višestruke napade na naftna postrojenja posljednjih sedmica u blizini granice s Ukrajinom, u Belgorodu i Novošahtinsku.

Kijev generalno izbegava da komentariše incidente. Ali Ukrajina sve više pribjegava gađanju ruske energetske infrastrukture, uglavnom naftnih postrojenja, vlastitim napadima bespilotnim letjelicama kako bi degradirala rezerve goriva ruske vojske.

Ukrajina je bila podvrgnuta gotovo stalnim ruskim napadima dronovima i projektilima na svoju civilnu i energetsku infrastrukturu od početka invazije punog razmjera Rusije prije dvije godine.

Ruski vazdušni napadi izazvali su brojne žrtve među civilima i ogromnu materijalnu štetu širom zemlje, uključujući glavni grad Kijev.

XS
SM
MD
LG