Dostupni linkovi

Zatvoreni ruski antiratni pesnik odbio da se pridruži ruskoj vojsci u Ukrajini


Pesnici Artjom Kamardin (levo) i Jegor Štovba na sudu u decembru 2023.
Pesnici Artjom Kamardin (levo) i Jegor Štovba na sudu u decembru 2023.

Ruski pesnik Artjom Kamardin, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog javnog recitovanja stihova u kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, odbio je ponudu da se pridruži ruskim oružanim snagama u Ukrajinu, saopštile su u sredu njegove pristalice na Telegramu.

Kamardin je rekao svojoj supruzi, koja ga je nedavno posetila, da su on i drugi u njegovoj ćeliji u moskovskom zatvoru odbili ponudu predstavnika Ministarstva odbrane, preneo je Karent tajm (Current Time) – medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA).

Kamardin je osuđen u decembru pošto je u septembru 2022. uhapšen s još dva pesnik nakon što su u javnosti predstavili svoje antiratne pesme.

Jedan od pesnika, Jegor Štovba, osuđen je na pet i po godina zatvora, dok je Nikolaj Daineko, pristao je da sarađuje s istražiteljima i osuđen je na četvorogodišnju zatvorsku kaznu.

Ruske vlasti su uhapsile hiljade ljudi zbog običnih činova protesta protiv invazije na Ukrajini, dok su kritike praktično zabranjene.

Kamaradi, Štovba i Dainenko su recitovali poeziju na "Majakovski čitanjima" na jednom moskovskom trgu na kojima su se disidenti okupljali još od sovjetskih vremena.

Kamardin, 33, rekao je da je njegovo pritvaranje bilo posebno nasilno, tvrdeći da su ga policajci silovali i naterali da snimi video izvinjenje preteći njegovoj devojci.

XS
SM
MD
LG