Dostupni linkovi

Kremlj odbacuje navode da je Rusija planirala ubiti šefa njemačke kompanije za oružje


Kremlj, Moskva, ilustrativna fotografija
Kremlj, Moskva, ilustrativna fotografija

Izvještaji medija da je Rusija planirala atentat na izvršnog direktora njemačkog proizvođača oružja Rheinmetall su zasnovani na "lažnim" informacijama iz anonimnih izvora, saopštio je Kremlj u petak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da izvještaji dolaze iz anonimnih izvora, da ne sadrže "ozbiljnu dokumentaciju", i da se stoga "ne mogu shvatiti ozbiljno", prenosi Reuters.

CNN i New York Times su u četvrtak objavili da su američke obavještajne službe otkrile da Rusija planira atentat na izvršnog direktora Rheinmetalla, koji je proizvodio artiljerijske granate i vojna vozila za Ukrajinu.

U svom izvještavanju se CNN pozvao na pet neimenovanih američkih i zapadnih zvaničnika, i naveo da su SAD o svemu obavijestile Njemačku, čije su sigurnosne službe bile u mogućnosti da zaštite Pappergera.

Berlin vrlo ozbiljno shvata izvještaje o planiranju atentata na izvršnog direktora proizvođača oružja Rheinmetall, i neće biti uplašen ruskim zastrašivanjem, saopštila je u petak njemačka vlada.

"Nećemo dozvoliti da nas Rusija zastraši i nastaviemo činiti sve što možemo da spriječimo ruske prijetnje u Njemačkoj", rekla je njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Rheinmetall nije direktno potvrdio izvještaje, ali je u saopštenju naveo da uvijek preduzimaju neophodne mjere za sigurnost, uz redovne konsultacije sa vlastima.

XS
SM
MD
LG