Dostupni linkovi

Zatvoreni kritičar Kremlja Kara-Murza bez komunikacije sa spoljnim svetom


Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza u zatvoru, 5. septembar 2023.
Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza u zatvoru, 5. septembar 2023.

Advokati zatvorenog kritičara Kremlja Vladimira Kara-Murze, koji pati od nervnog poremećaja, kažu da im je četvrti put zabranjeno da ga vide, dok njegova supruga kaže da je proveo nedelju dana bez komunikacije sa spoljnim svetom, što izaziva strah od njegovog zdravlja, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

"Opet nisu dozvolili advokatima da uđu. Od 2. jula nismo čuli ništa od Vladimira Kara-Murze. Njegovim advokatima je 4. jula rečeno da je Volođa prebačen u zatvorsku bolnicu na 'kontrolu'. Ali advokatima nije dozvoljen ulazak u bolnicu od prošlog četvrtka", napisala je u utorak Jevgenija Kara-Murza na mreži X.

Fondacija Slobodna Rusija takođe je izdala saopštenje u kojem zahteva da Kara-Murzini advokati dobiju "trenutni i neograničen pristup da procene njegovo stanje i osiguraju da on dobija neophodnu medicinsku negu".

"Hitno pozivamo međunarodnu zajednicu da nam se pridruži u primeni intenzivnog pritiska na rusku vladu da poštuje osnovna prava Kara-Murze i obezbedi potpunu transparentnost u vezi s njegovom situacijom", navodi fondacija u saopštenju.

Kara-Murza (42) je u aprilu 2023. osuđen na 25 godina zatvora pod optužbom za diskreditaciju ruske vojske i izdaju zbog izjava o politici Kremlja.

On se iznenada teško razboleo u dva navrata u Moskvi, 2015. i 2017, sa simptomima koji su u skladu sa trovanjem.

Uzorci tkiva koje su njegovi rođaci prokrijumčarili iz Rusije u SAD predati su Federalnom istražnom birou (FBI) koji je istraživao slučaj kao "namerno trovanje".

Laboratorije američke vlade su takođe sprovele opsežna ispitivanja uzoraka, ali dokumenti koje je objavilo Ministarstvo pravde sugerišu da nisu uspele da dođu do konačnog nalaza.

Kara-Murza poseduje ruski i britanski pasoš. Prvobitno je uhapšen u aprilu 2022. pošto se vratio u Rusiju iz inostranstva i optužen za neposlušnost policajcu.

Kasnije je optužen za diskreditaciju ruske vojske. Kasnije je dodatno optužen za izdaju zbog izjava koje je dao u govorima izvan Rusije u kojima je kritikovao politiku Kremlja.

Kara-Murza i njegove pristalice odbacuju optužbe kao politički motivisane.

XS
SM
MD
LG