Dostupni linkovi

Izvestiteljka UN za Rusiju: Smrt Navaljnog vrh ledenog brega, Kara-Murza u jako lošem stanju


Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Rusiji Marijana Kacarova, 4. decembar 2023.
Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Rusiji Marijana Kacarova, 4. decembar 2023.

Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Rusiji Marijana Kacarova je ponovila poziv Moskvi da sprovede nezavisnu istragu o smrti Alekseja Navaljnog, koji je preminuo u ruskoj zatvorskoj koloniji na Arktiku.

"U totalnom sam šoku, tako je od petka kada su ruske vlasti objavile da je Navaljni umro. Ali, sa druge strane, način na koji su postupali prema njemu u pritvoru ukazivao je da je ovo očekivano", rekla je Kacarova u intervjuu ruskom servisu Glasa Amerike.

Kacarova je rekla da se dugo zna da je Navaljni držan u jako lošim uslovima u zatvoru, da mu nije pružana potrebna lekarska nega i da je praktično bio izložen "sporom umiranju", zbog čega je, kako navodi, više prozivala ruske vlasti i upozoravala ih "na količinu mučenja i maltretiranja".

Ona je istakla da je posle iznenadnog nestanka Navaljnog u decembru rekla ruskim vlastima da zatvorenici u Rusiji sistemski nestaju, jer je u isto vreme nestao i još jedan politički zatvorenik Aleksej Gorinov, kritičar ruskih vlasti i rata protiv Ukrajine.

"Znači, dvojica Alekseja su nestala u zatvoru u decembru. I zbog kampanje ruskih nevladinih organizacija, a ja se nadam da su i moje izjave tome doprinele, ruske vlasti su pronašle dvojicu Alekseja – jednog na Arktičkom krugu u udaljenoj zatvorskoj koloniji, a drugog u zatvorskoj bolnici jer mu se zdravlje pogoršalo", rekla je Kacarova.

Ona je prva osoba koja obavlja funkciju specijalne izvestiteljke UN za ljudska prava u Rusiji, na koju je postavljena prošle godine. Ipak, ulaz u Rusiju joj nije dozvoljen, niti ruska vlada priznaje njen mandat.

"U petak sam pozvala ruske vlasti, zajedno sa velikom grupom specijalnih izvestitelja UN, da sprovedu nezavisnu istragu o smrti Navaljnog, kao i nezavisnu autopsiju kojom bi se utvrdile okolnosti njegove smrti. Umesto da poslušaju naše apele, ruske vlasti su počele da hapse ljude koji su došli da polože cveće za Navaljnog u više od 20 gradova Rusije", dodala je Kacarova

Specijalna izvestiteljka UN za ljudska prava u Rusiji rekla je da bi adekvatan odgovor ruskih vlasti posle smrti Navaljnog trebalo da bude oslobađanje svih političkih zatvorenika i okončanje arbitrarnih hapšenja.

"Navaljni je samo vrh ledenog brega. Stotine aktivista, kritičara je arbitrarno uhapšeno i zatvoreno u Rusiji, mnogima od njih je zdravlje ugroženo, kao što je Vladimir Kara-Murza. Njegovo zdravlje je užasno, uslovi u kojima boravi su nehumani, takođe mu ne dozvoljavaju da komunicira sa drugim ljudima i nalazi se u zatvorskoj koloniji", rekla je Kacarova.

Ona je ukazala da Kara-Murza ima polineuropatiju i da s tom dijagnozom, i prema ruskom zakonu, ne bi smeo da se nalazi u zatvoru.

"Vladimir Kara-Murza je osuđen na 25 godina, a lekari u zatvoru kažu da u tom stanju može da živi još godinu, dve. Aleksej Gorinov ima tuberkulozu, često je u zatvorskoj bolnici, ali ne dobija medicinsku negu koja mu je potrebna", rekla je Kacarova.

Izvestiteljka UN je ocenila da je situacija u domenu ljudskih prava u Rusiji "veoma zabrinjavajuća" i da postoji "mašina represije" koja obuhvata sve kritičare politike Kremlja.

Situacija se pogoršala od početka rata u Ukrajini i sada najgore prolaze oni koji se na bilo koji način usude da iskažu antiratni stav, dodala je Kacarova.

XS
SM
MD
LG