Dostupni linkovi

Saradnici Navaljnog ne mogu da nađu mesto u Moskvi za oproštaj od kritičara Kremlja


Cveće položeno za preminulog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u Moskvi, 21. februar 2024.
Cveće položeno za preminulog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u Moskvi, 21. februar 2024.

Saradnici pokojnog opozicionog političara Alekseja Navaljnog kažu da ne mogu da pronađu lokaciju u ruskoj prestonici da organizuju javnu ceremoniju oproštaja od kritičara Kremlja nakon što je njegova majka rekla da su je zvaničnici ucenjivali da održi tajnu komemoraciju.

"Pozvali smo većinu privatnih i državnih pogrebnih agencija, komercijalnih subjekata i sala za oproštaje. Neki kažu da su prostori zauzeti. Neki odbijaju da razgovaraju kada čuju ime Navaljni", navela je u utorak portparolka Navaljnog, Kira Jarmiš na mreži X.

"Na jednom mestu su nam direktno rekli da im je naređeno da ne sarađuju sa nama. Nema rezultata dan pošto smo počeli da tražimo mesto za oproštajnu ceremoniju", dodala je Jarmiš dan pošto je objavila post u kojem je navela da tim Navaljnog traži lokaciju za održavanje javnog ispraćaja "na kraju ove radne nedelje".

Rođaci Navaljnog tek treba da potvrde detalje o ceremoniji ispraćaja i sahrani borca protiv korupcije, preneo je Karent tajm (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji vodi RSE u saradnji s Glasom Amerike (VOA).

Telegram kanal Baza u ponedeljak je, pozivajući se na neimenovane izvore na Borisovskom groblju u Moskvi, naveo da su njegovi zaposleni preko noći počeli pripreme za sahranu Navaljnog, dodajući da je kao preliminarni datum određen 29. februar.

Baza je takođe objavila snimak koji je dobila od jednog pratioca na kojem se vidi da je mesto na Borisovskom groblju prethodne noći temeljno očišćeno od snega uz prisustvo velikog broja policijskih vozila. Video nije nezavisno verifikovan.

Nekoliko Telegram kanala je pominjalo moguća mesta na kojima bi Navaljni mogao biti sahranjen, uključujući tri groblja u Moskvi Borisovsko, Hovansko i Trojekurovsko.

Telo Navaljnog je 24. februara predato njegovoj majci Ljudmili Navalnoj, više od nedelju dana posle njegove sumnjive smrti u arktičkoj kaznenoj koloniji. Nije objavljen razlog smrti 47-godišnjeg opozicionog lidera.

Pre nego što je telo predato, Navaljnaja je rekla da vlasti postavljaju uslove gde, kada i kako njen sin treba da bude sahranjen.

"Oni žele da to bude tajno", rekla je ona.

Stotine Rusa su uhapšene dok su odavali počast Navaljnom na lokacijama širom Rusije.

Rođaci Navaljnog, saradnici i zapadni zvaničnici okrivili su predsednika Vladimira Putina za smrt opozicionog lidera u zatvoru. Ruski zvaničnici su odbacili krivicu i gnev međunarodne zajednice zbog smrti Navaljnog dok je bio u zatvoru nazvali "histeričnim".

Julija Navaljna, 'radikalnija od Alekseja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Mihail Hodorkovski, vodeća ruska opoziciona ličnost u samoizgnanstvu, rekao je ranije u intervjuu za RSE da bi javna sahrana mogla da izazove "konfrontacije velikih razmera" između pristalica Navaljnog i organa reda.

Navaljni je umro dok je služio 19-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za ekstremizam koji su on, njegove pristalice, zapadni zvaničnici i organizacije za zaštitu ljudskih prava nazvali politički motivisanim.

XS
SM
MD
LG