Dostupni linkovi

Navaljnijeva saradnica kaže da je ubijen pred dogovor sa Zapadom o razmjeni


Maria Pevčik, predsjednica Navaljnijeve Fondacije za borbu protiv korupcije (Arhivska fotografija)
Maria Pevčik, predsjednica Navaljnijeve Fondacije za borbu protiv korupcije (Arhivska fotografija)

Saradnica pokojnog Alekseja Navaljnog tvrdi da je razmjena zatvorenika koja je uključivala ruskog opozicijskog vođu bila u završnoj fazi prije nego što je on umro u sibirskom zatvoru.

Maria Pevčik, predsjednica Navaljnijeve Fondacije za borbu protiv korupcije, rekla je u videoizjavi na YouTubeu 26. februara da su Navaljnijevi saradnici dvije godine radili kako bi uvjerili zapadne dužnosnike da pregovaraju o dogovoru koji bi uključivao kritičara Kremlja i dvoje američkih državljana zatočenih u ruskim zatvorima za Vadima Krasikova.

Krasikov je bivši pukovnik ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) koji je osuđen za atentat na bivšeg čečenskog borca u Berlinu 2019. godine

Pevčik nije imenovala dvojicu američkih državljana koji bi bili uključeni u razmjenu.

Nekoliko Amerikanaca trenutno se nalazi u ruskim zatvorima, uključujući bivšeg marinca Paula Whelana, reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha i novinarku RFE/RL Alsu Kurmaševu.

Navaljni bi bio uključen u dogovor kao dio "humanitarne razmjene".

"Putinu je početkom februara ponuđeno da FSB-ovog ubicu Vadima Krasikova, koji služi kaznu za ubistvo u Berlinu, zamijeni za dvoje američkih državljana i Alekseja Navaljnog. Potvrdu da su pregovori u završnoj fazi dobila sam navečer 15. Februara. Aleksej je ubijen 16. februara", rekla je Pevčik.

"Aleksej Navaljni mogao je sjediti ovdje sada, danas. To nije stilska figura", dodala je.

Drugi izvori tek trebaju potvrditi ili odbaciti njene izjave.

Julija Navaljna, 'radikalnija od Alekseja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Upitana na redovnoj konferenciji za medije u Berlinu 26. februara o tome, glasnogovornica njemačke vlade Christiane Hoffmann rekla je da ne može komentirati.

Ranije ovog mjeseca Putin je rekao američkom komentatoru Tuckeru Carlsonu da se "može postići dogovor" o oslobađanju Gershkovicha, koji je uhapšen u martu 2023. godine u Rusiji pod optužbama za špijunažu koje su on, njegov poslodavac i američka vlada odbacili kao neutemeljene.

Putin je kazao da bi se on mogao zamijeniti za "domoljubnog" ruskog državljanina koji trenutno služi doživotnu zatvorsku kaznu za ubistvo u Njemačkoj - očito misleći na Krasikova.

Wall Street Journal citirao je tadašnje zapadne dužnosnike koji su rekli da je Putin želio da Krasikov bude pušten u zamjenu za američke zatvorenike, uključujući Gershkovicha, te da je Krasikov bio središnja osoba u svakom dogovoru.

U svom videu, Pevčik je izjavila da Putin "ne bi tolerirao" da Navaljni bude pušten na slobodu te da se, umjesto da ga razmijeni, ruski čelnik odlučio "riješiti pregovaračkog aduta".

Nije ponudila nikakve dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Također je rekla da je ruski milijarder Roman Abramovič djelovao kao "neformalni pregovarač" između Kremlja i američkih i europskih dužnosnika.

"Pitala sam Romana Abramoviča preko zajedničkih poznanika kako, kada i pod kojim okolnostima je to učinio i što je Putin rekao. Nažalost, Abramovič nije odgovorio na ta pitanja, ali nije ništa ni demantirao", rekla je Pevčik.

Abramovič nije odmah komentirao te tvrdnje kao ni Kremlj.

Navaljnijevo tijelo predano je njegovoj obitelji tokom vikenda, sedam dana nakon što je njegovu smrt objavila uprava zatvora "Polarni vuk" u kojem je služio 19-godišnju kaznu zbog ekstremizma i drugih optužbi koje su on i njegovi pristalice odbacili kao politički motivirane.

Uzrok smrti nije naveden.

Majka Navaljnog optužila je ruske dužnosnike da su vršili pritisak na nju da organizira tajni pokop svog sina kako bi izbjegla masovnu podršku jednom od Putinovih najglasnijih kritičara.

"Organizacija sahrane još traje. Ne znamo hoće li se vlasti umiješati. Obavijestit ćemo vas čim bude novosti", rekla je njegova glasnogovornica, Kira Jarmiš, na X-u, bivšem Twitteru, 24. februara.

Dodala je u objavi 26. februara da "tražimo dvoranu za javni oproštaj od Alekseja. Vrijeme: kraj ove radne sedmice."

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 26. februara da je "apsurdno" tvrditi da je Navaljnijeva obitelj izložena pritisku.

XS
SM
MD
LG