Dostupni linkovi

Zatvorena bivša članica Navaljnijevog tima suočava se sa novom optužbom 


Arhivska fotografija Olge Komleve od 7. februara 2020.
Arhivska fotografija Olge Komleve od 7. februara 2020.

Olga Komleva, zatvorena bivša članica tima pokojnog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, dodatno je optužena za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, saopštio je sud u Moskvi.

Kako prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku, nejasno je iz čega proizlazi nova optužba protiv aktivistkinje Ufe.

Komleva (45), koja je takođe novinarka internet portala RusNews, uhapšena je krajem marta pod optužbom da je učestvovala u aktivnostima ekstremističke grupe.

Sve organizacije Navaljnog označene su kao ekstremističke 2021.

Grupa za ljudska prava Memorial prepoznala je Komlevu kao političku zatvorenicu.

U Rusiji su 4. marta 2022., samo osam dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio invaziju na Ukrajinu, usvojena dva zakona protiv onoga što država smatra "lažnim informacijama" o ruskoj vojsci i njenim aktivnostima.

Tim zakonima, kojima se takođe kažnjavaju protesti protiv rata ili podrška zapadnim sankcijama uvedenim kao odgovor na ofanzivu na Ukrajinu, propisana je kazna do 15 godina zatvora.

Dodatno, Ruska Duma je u januaru 2024. usvojila predlog zakona o oduzimanju imovine osobama osuđenim za, između ostalog, "namjerno širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Taj zakon državi omogućava da oduzima imovinu Rusima koji su napustili zemlju i koji kritikuju rat u Ukrajini, ali koji se i dalje oslanjaju na prihod od iznajmljivanja svojih kuća i stanova u Rusiji.

XS
SM
MD
LG