Dostupni linkovi

Navaljni nije jedini ruski disident za kojeg bi zatvorska kazna mogla da znači smrt


Aleksej Navaljni, tada ruski antikorupcijski bloger gleda kroz prozor ćelije u pritvorskom centru u Moskvi u decembru 2011.
Aleksej Navaljni, tada ruski antikorupcijski bloger gleda kroz prozor ćelije u pritvorskom centru u Moskvi u decembru 2011.

Piše: Robert Coalson

Broj Rusa u pritvoru zbog političkih stavova ili vjerskih uvjerenja u stalnom je porastu, posebno od početka invazije na Ukrajinu.

Aktivisti kažu da vlasti koriste teške uslove, uskraćivanje medicinskog tretmana i izolaciju da nemilosrdno naruše njihovo zdravlje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Kada su službenici zatvora na ruskom Arktiku objavili vijest o iznenadnoj smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog 16. februara, rekli su da je preliminarni uzrok smrti "sindrom iznenadne smrti". Sljedeći dan državna televizija RT citirala je neimenovani izvor koji je rekao da je 47-godišnji Navaljni umro od tromboze.

Za medicinsko osoblje u ruskim zatvorima tromboza je "univerzalna dijagnoza koja se koristi za objašnjenje svega", napisala je na Telegramu Ana Karetnikova, aktivistica za prava i bivša analitičarka Federalne zatvorske službe (FSIN).

Navaljnijeva smrt uslijedila je nakon godina zatočeništva tokom kojih je proveo više od 300 dana u samicama, uskraćivana mu je medicinska njega, žalio se da je bio podvrgnut lišavanju sna i još mnogo toga. Ruski sudovi odbili su više od 40 pritužbi koje je podnio zbog navodnog zlostavljanja.

Kako raste broj Rusa koji su pritvoreni zbog svojih političkih stavova ili vjerskih uvjerenja, aktivisti kažu da ih ruska država sve više izlaže širokom spektru zlostavljanja.

"Praksa disciplinskog kažnjavanja je izrazito raznolika", rekao je za RSE Sergej Babinec, voditelj grupe za prava Timovi protiv mučenja, u komentarima objavljenim 18. februara. "Zahvaljujući stalnoj pažnji koju mediji posvećuju slučaju Viktora Filinkova", čovjek koji je 2020. godine osuđen na sedam godina zatvora zbog navodne pripadnosti "terorističkoj" organizaciji, "naučili smo da vas vlasti, ako to žele, mogu kazniti za osmijeh dok radite".

Replika Navaljnijeve zatvorske ćelije postavljena je na trgu u blizini muzeja Louvre u Parizu.
Replika Navaljnijeve zatvorske ćelije postavljena je na trgu u blizini muzeja Louvre u Parizu.

Iako se otvoreno fizičko nasilje sve više prijavljuje u tretmanu zatvorenika disidenta, kaže Babinec, upotreba ovakvih disciplinskih mjera za narušavanje njihovog zdravlja i dobrobiti je mnogo češća.

"Zašto bi ih tukli ako samo mogu striktno da poštuju zakon, a zatvorenik pati?" on je rekao.

Kaznene ćelije

Opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, koji je u aprilu osuđen na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi, nalazi se u samici u zatvoru u Omsku, rekla je njegova supruga Jevgenija Kara-Murza za Current Time 22. februara. U januaru, Kara-Murza je stavljen u samicu na najmanje četiri mjeseca nakon što je proglašen "uobičajenim prestupnikom".

"Ovo su uslovi u kojima se drže drugi politički zatvorenici ako odbiju da ćute", rekla je Jevgenija Kara-Murza. "On je sada u rukama onih koji su dva puta pokušali da ga ubiju", nastavila je, misleći na dva sumnjiva incidenta očiglednog trovanja za koje Kara-Murza vjeruje da ih je orkestrirala ruska vlada. "Naravno, plašim se za njegov život."

Supruga zatvorenog ruskog političara Kara-Murze strahuje za njegov život
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Samice u nehumanim kaznenim ćelijama (ShIZO) sve više postaju norma za zatvorenike disidente, rekla je Karetnikova za RSE u komentarima objavljenim 18. februara.

"Naravno, stalni boravak u kaznenoj ćeliji ne čini ništa dobro ničijem zdravlju", rekla je, "jer su uslovi tamo prilično teški. Stalno je hladno. U ovim ćelijama morate se presvući u posebnu kaznenu odjeću, a jaknu smijete nositi samo za vrijeme vježbanja. Ne postoji stvarna mogućnost za fizičku aktivnost. Ne možete uzimati hranu ili bilo šta što vam se šalje u paketima jer ne smijete ništa primati kada ste u ShIZO-u".

U postu na Telegramu iz decembra 2023., još jedan od najistaknutijih zatvorenih disidenata u Rusiji, opozicioni političar Ilja Jašin, koji služi kaznu od osam i po godina zatvora zbog navodnog širenja lažnih informacija o vojsci, detaljno je opisao ShIZO. Ćelije veličine 3 x 4 metra čine da se osjećate kao da ste "zazidani u kamenu vreću", napisao je. Ležaj je pričvršćen za zid od pet do 21 sat i zabranjeno je ležanje na podu. U ćeliji je hladno, ali ne smijete nositi džemper ili jaknu. Stalno smrdi na kanalizaciju.

"Iz pukotina iza toaleta često izlaze drski pacovi veličine prosječne mačke", nastavio je Jašin.

Zatvorenici imaju pravo da čitaju ili pišu pola sata svakog dana, nakon čega se uklanjaju sve knjige, papiri i pribor za pisanje. Radio emisije se emituju neprekidno tokom budnog vremena. "Teren za vježbanje" je čak manji od ćelije, 2,5 puta tri metra. Dozvoljeno je koristiti ga samo od šest do sedam. Jedina dobra stvar u kaznenoj ćeliji, napisao je Jašin, je da ne morate da brinete da ćete biti poslani u kaznenu ćeliju.

"Očigledno je da je ShIZO de facto legalizovana tortura", napisao je. "Smisao takvog zatvaranja je mučiti ljude dok od njih ne dobijete ono što želite. Zato gotovo svi politički zatvorenici prolaze kroz te ćelije za mučenje."

Alekseju Gorinovu, bivšem okružnom poslaniku u Moskvi koji služi sedam godina zatvora zbog navodnog davanja lažnih izjava o vojsci, odstranjen je dio jednog pluća nakon što mu je dijagnosticirana tuberkuloza 2016. Ipak, 62-godišnjaka su više puta slali u ShIZO, koji je opisao kao "vlažan i hladan kao grob".

Lišavanje njege

Još jedan sve češći oblik maltretiranja zatvorenika je uskraćivanje neophodne medicinske njege.

Umjetnici Aleksandri Skočilenko, koja je u novembru 2023. godine osuđena na sedam godina zatvora po zakonu o širenju lažnih informacija o vojsci, uskraćena je medicinska pomoć tokom skoro 20 mjeseci koliko je provela u pritvoru, iako pati od urođenog srčanog oboljenja, celijakiji i drugih ozbiljnih oboljenja. Članica savjetodavnog vijeća za ljudska prava predsjednika Vladimira Putina, Eva Merkačeva, nazvala je Skočilenkino zatvaranje "smrtno opasnim".

Tokom suđenja se žalila da "umire od gladi" jer je stalno izostajala sa obroka dok se prevozila na i sa sudskih ročišta.

Igoru Barišnikovu, 64-godišnjem onkološkom pacijentu u Kalinjingradskoj oblasti koji služi sedam i po godina po istom zakonu o širenju navodno lažnih informacija o vojsci, odbijeno je prijevremeno puštanje na slobodu zbog pogoršanja zdravlja, uprkos tome što je u skoro stalnimm bolovima koji ga često sprječavaju da sjedne ili legne. Nije u stanju da održi kateter za cistostomu sterilnim, izlažući se stalnom riziku od infekcije.

"Da budem iskren, slomili smo se plačući nakon što smo ga napustili", rekao je jedan od njegovih advokata za RSE u decembru 2023., rekavši da je Barišnikovu potrebna dodatna operacija. "U stvari, naš klijent je osuđen na sporu i mučnu smrt."

Igor Barišnikov
Igor Barišnikov

Grupa za ljudska prava Memorijal, koja je zabranjena u Rusiji, trenutno navodi 255 određenih političkih zatvorenika u Rusiji i 424 zatvorenika koji se drže zbog svojih vjerskih uvjerenja.

"Naša lista političkih zatvorenika je svakako nepotpuna", objašnjava se na web stranici organizacije. "Prikupljanje materijala o predmetu često oduzima dosta vremena, posebno u slučajevima kada su istraga i suđenje povjerljivi."

Aktivistica Karetnikova napominje da su zatvorenici disidenti u Rusiji postali fokus pažnje međunarodne zajednice, ruske opozicije u egzilu i "ostataka civilnog društva u Rusiji".

"I ruske vlasti su, koristeći (Federalnu kazneno-popravnu službu), odlučile da asimetrično odgovore brutalnim postupanjem prema takvim zatvorenicima", rekla je ona. "Počeli su ih izlagati beskrajnim kaznama i novim krivičnim postupcima."

U svojoj prvoj objavi na društvenim mrežama nakon što je saznao za Navaljnijevu smrt, Jašin je rekao da osjeća "mračnu prazninu iznutra".

"Naravno, razumijem da sam u opasnosti", napisao je on 20. februara. "Ja sam iza rešetaka i moj život je u Putinovim rukama. U opasnosti je. Ali ja ću se držati svog puta."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG