Dostupni linkovi

Doktor ubijen u napadu na bolnicu u Hersonu nakon što je Ukrajina proglasila drugu uzbunu za zračni napad u roku od nekoliko sati


Moskva loop.mp4

Liječnik je poginuo, a nekoliko medicinskih radnika povrijeđeno 1. avgusta kao rezultat ruskog raketnog napada na bolnicu u Hersonu, rekli su regionalni zvaničnici nakon što je proglašena druga uzbuna za zračni napad na Kijev i veći dio Ukrajine.

Načelnik Vojne uprave Roman Mrochko rekao je na Telegramu da se napad dogodio nešto poslije 11 sati po lokalnom vremenu.

Regionalni guverner Hersona Oleksandr Prokudin rekao je da su povrijeđena četiri medicinska radnika pored teško ranjene medicinske sestre čije su povrede ranije prijavljene.

Četvorica su zadobila potres mozga i akutne reakcije na stres, rekao je on, dodajući da im je pružena medicinska pomoć i da im život nije u opasnosti.

Mrochko je rekao da je ubijeni ljekar radio tek nekoliko dana i da se ljekari bore za život medicinske sestre. Od granatiranja je oštećeno i hirurško odjeljenje bolnice, kazao je Prokudin.

Izvještaji se nisu mogli odmah provjeriti, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ljekari bez granica (MSF) saopštili su da su radili u bolnici na snabdijevanju medicinske opreme i pružanju usluga ljudima raseljenim zbog uništenja brane Kahovka početkom juna.

"Nedvosmisleno osuđujemo ovaj sramni napad na medicinsku ustanovu i izražavamo saučešće porodici preminulog ljekara", poručio je MSF na društvenim mrežama.

Ruske trupe gotovo svakodnevno granatiraju Herson i oslobođeni dio regije. Uprkos dokazima i svjedočenjima koji govore suprotno, Moskva je poricala da je ciljala civile od početka invazije punog razmjera prije više od 17 mjeseci.

U odvojenom incidentu u jednom selu na sjeveroistoku zemlje, u ruskom granatiranju 1. avgusta ubijena je starija žena, a ranjen muškarac, rekao je na Telegramu regionalni guverner Harkiva Oleh Synehubov.

Druga uzbuna za zračni napad proglašena za Kijev i veći dio Ukrajine uslijedila je samo nekoliko sati nakon prve uzbune koja je uslijedila nakon udara ruskog drona koji je uništio studentski dom u gradu Harkivu na istoku Ukrajine.

Vlasti su saopštile da je upozorenje izazvano povećanom vjerovatnoćom ruskih udara bespilotnih letjelica i raketa nakon što je ukrajinski Generalštab rano 1. avgusta saopštio da su ruske snage izvele devet raketnih i 57 zračnih napada na Ukrajinu u prethodna 24 sata.

Najmanje jedna osoba je ranjena u napadu na Harkiv, za koji je gradonačelnik Ihor Terekhov rekao da je gađao gusto naseljena predgrađa grada i uključivao najmanje tri drona.

"Jedan od dronova uništio je dva sprata jedne od spavaonica", rekao je Terekhov.

Zamjenik regionalnog guvernera Yevhen Ivanov rekao je da su najnoviji napadi prvi put da je Harkiv, koji se nalazi blizu granice s Rusijom, pogođen dronom.

U Moskvi, gradonačelnik Sergei Sobyani rekao je da je ruski glavni grad odbio ukrajinski napad dronom rano 1. avgusta, ali je oštećen jedan poslovni toranj, dok je jedan od glavnih gradskih aerodroma nakratko zatvoren.

Oštećena stakla na tornju u Moskvi, 1. avgust 2023.
Oštećena stakla na tornju u Moskvi, 1. avgust 2023.

Isti neboder u glavnom gradu Rusije napadnut je dronom po drugi put u dva dana. Staklena fasada zgrade je oštećena, ali nema izvještaja o ozlijeđenima, prenosi BBC.

Gradonačelnik Moskve izjavio je da je nekoliko dronova oboreno tokom noći sa 31. jula na 1. avgust, ali da je "jedan odletio u isti toranj u kompleksu Moskva City" koji je bio gađan i u nedjelju, 30. jula.

Rusko ministarstvo odbrane okrivilo je Ukrajinu za posljednji napad.

Kijev, međutim, obično ne komentira vijesti o napadu dronovima u Rusiji, pa tako ni ovu o dronovima.

Takođe nije reagirao na rusku tvrdnju 1. avgusta da su uništene tri ukrajinske bespilotne brodice koje su pokušale napasti ruske mornaričke brodove u Crnom moru.

Ruske vlasti objavile su još da se štete na tornju u Moskvi procjenjuju i da radnici Ministarstva ekonomskog razvoja, koji inače rade u toj zgradi, sada obavljaju poslove izvan zgrade.

Gradonačelnik Moskve rekao je da je uništeno više od 150 kvadratnih metara stakla na tornju u četvrti poznatoj kao IQ kvart. Tu se nalaze Ministarstvo ekonomskog razvoja, Digitalno ministarstvo i Ministarstvo industrije i trgovine.

Još dvije ukrajinske bespilotne letjelice oborene su drugim mjestima u moskovskoj regiji, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije, tvrdeći da su osujetili ukrajinski "teroristički napad".

Nakratko je zatvoren i moskovski aerodrom Vnukovo, javile su ruske novinske agencije.

Vatrogasci i policija ispred tornja napadnutog dronom, Moskva. 1. avgust 2023.
Vatrogasci i policija ispred tornja napadnutog dronom, Moskva. 1. avgust 2023.

Napadi na Moskvu i njenu okolinu, koja se nalazi na oko 500 kilometara od ukrajinske granice, bili su rijetki od početka sukoba u februaru 2022. Međutim, posljednjih mjeseci, nekoliko bespilotnih letjelica ciljalo je Moskvu, među kojima je napad dronom na Kremlj u maju 2023. godine.

Prema izvještajima uskih medija koje prati BBC Verify, bilo je više od 120 napada dronovima ove godine u Rusiji i na teritoriju pod ruskom kontrolom u Ukrajini. Ove izvještaje Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao potvrditi.

Proteklih mjeseci dogodio se niz napada bespilotnim letjelicama u moskovskoj regiji, koja je udaljena oko 450 km (280 milja) od granice, uključujući talas napada 30. maja koji je oštetio nekoliko zgrada, naveo je BBC.

Letovi su bili prisiljeni biti preusmjereni s međunarodne zračne luke Vnukovo u Moskvi nakon napada drona 4. jula.

Ukrajinsko ratište

Ukrajina je u međuvremenu objavila da je Rusija tokom noći sa 31. jula na 1. avgust napala istočni ukrajinski grad Harkiv s najmanje tri drona, pogodivši studentski dom i ranivši najmanje jednu osobu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Gradonačelnik Ihor Terekhov istakao je da su sve bespilotne letjelice gađale predgrađa grada.

"Jedan od dronova uništio je dva sprata jedne od spavaonica. Nastao je požar. Jedinice Državne hitne službe rade na terenu", rekao je Terekhov.

Šef regionalne policije Volodimir Timoško kazao je nacionalnoj televiziji da je jedna osoba ranjena. Harkiv, koji se nalazi blizu granice s Rusijom, često je meta ruskih napada.

XS
SM
MD
LG