Dostupni linkovi

Prokremaljski mediji minimiziraju ukrajinski upad u Kursku oblast


Ruski vojni kamioni oštećeni u ukrajinskim napadima na puta u Kurskoj oblasti, 9. avgusta 2024.
Ruski vojni kamioni oštećeni u ukrajinskim napadima na puta u Kurskoj oblasti, 9. avgusta 2024.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je upad Ukrajine u Kursku oblast kao "provokaciju", "pokušaj destabilizacije" pograničnih regiona i teroristički čin. U tome je izbegao da iznese upadljiviji opis: prva invazija stranih trupa na Rusiju od Drugog svetskog rata, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

On je takođe rekao da će taj upad Rusija efikasno savladati, uprkos tome što nije pronašla način da to učini skoro nedelju dana koliko traje prekogranična ofanziva Kijeva.

Ruski mediji koji su u vlasništvu države, mediji koje kontroliše država ili koji su pod uticajem države uveliko slede tu liniju, često pokušavajući da umanje upad i uvere domaću publiku da to nije velika stvar i da to, ne da nije zadalo udarac ratnim ciljevima Rusije i osramotilo Kremlj, već da će to na kraju završiti kao velika greška Ukrajine.

"Pogranično područje teritorije Kurske oblasti prepuno je leševa ukrajinskih boraca i pretvoreno je u groblje izgorele neprijateljske opreme", navodi se u članku od 12. avgusta u popularnom tabloidu Argumenti i fakti, dodajući da je "ogroman broj" ukrajinskih napadača ubijen "u samo poslednjih nekoliko sati".

List je tvrdio da je Kijev izgubio "skoro 2.000" vojnika tokom operacije, što je više nego što, prema nekim procenama, ima ukrajinskih vojnika u toj oblasti. "A to je samo prema zvanično dokumentovano ubijenima", dodaje se. "Ko zna koliko ih je još prosuto po šumama, jarugama i kanalima uz puteve?"

Ukrajinski napad na regiju Kursk 'udarac na imidž Rusije'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Pisanje tabloida Argumenti i fakti o iznenadnom ukrajinskom upadu koji je počeo 6. avgusta u Kursku oblast podudara se s drugim izveštajima u državnim medijima ili medijima pod kontrolom Kremlja u Rusiji, gde je nezavisno izveštavanje ugušeno još više nego je to bilo pre početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

'Adekvatan odgovor'

Medijski izveštaji su fokusirani na navodne neuspehe ukrajinske vojske, s uopštenim tvrdnjama da je Kijev uložio ogromna sredstva za minimalne rezultate. Neki sugerišu da će upad imati suprotan efekat i naterati Rusiju da pojača svoje ratne ciljeve.

Isprva je delovalo da su i Kremlj i mediji koji se oslanjaju na Kremlj bili u nedoumici šta da kažu o upadu, ali se čini da su se nedavno odlučili za poruku koja treba da prikaže smirenost i samopouzdanje.

"Neprijatelj će sigurno dobiti adekvatan odgovor i svi ciljevi koje smo zacrtali će, bez sumnje, biti ostvareni", rekao je Putin 12. avgusta i dodao da "provokacija" nije uticala na ruske vojne operacije unutar Ukrajine.

"Nemoguće nas je destabilizovati ili posejati paniku", rekla je istaknuta i strastveno antiukrajinski orijentisana voditeljka Olga Skabejeva na Rosija-1, jednom od glavnih državnih televizijskih kanala. "Naprotiv, razgnevili su Ruse i svi su sada spremni da uzmu oružje i jasno stave do znanja da se ne možete tako postupati prema Rusiji".

Istovremeno, neki medijski izveštaji su prožeti zabrinutošću. Opisujući vojnu situaciju u Kurskoj oblasti, Skabejeva je upotrebila reč koja može značiti "komplikovano" ili "teško".

Neki izveštaji upućuju na potragu za žrtvenim jarcima, sa sugestijama da je krivica na čečenskim snagama u tom regionu i na načelniku Generalštaba, generalu Valeriju Gerasimovu, kojeg mnogi optužuju da loše vodi rat protiv Ukrajine.

List Nezavisimaja gazeta izvestio je 12. avgusta da su snage Nacionalne garde odbile "ukrajinske kontranapade" u Kurskoj oblasti. Takođe je pronašao nešto što mu dopada u stranim izveštajima o upadu, citirajući Asošiejted pres (Associated Press) koji je naveo da će ukrajinskim snagama biti teško da uspostave uporište unutar Rusije jer bi "njihove linije snabdevanja bile ranjive na rusku vatru".

Popularne novine Moskovski komsomolec, koje kontroliše kancelarija moskovskog gradonačelnika, tvrde da je ukrajinska operacija toliko haotična da je teško reći šta snage Kijeva pokušavaju da postignu.

"Mnogi njihovi postupci deluju besmisleno, kao da sami Ukrajinci ne razumeju svoje ciljeve", piše list.

Međutim, poruka samog Moskovskog komsomoleca deluje smušeno: "U celini, situacija je i dalje izuzetno teška, ali pod kontrolom".

Članak u listu Vzglad od 12. avgusta nije se fokusirao na bojno polje već na "informacioni prostor", u kojem se bez dokaza tvrdi da su ukrajinske bezbednosne agencije objavile "brojne lažne izveštaje" kako bi "posejale paniku među ljudima u regionu".

Jedna od takvih "lažnih informacija" je, tvrdi list, bila fotografija na kojoj se navodno vidi "ukrajinski nacionalista" kako stoji pored znaka koji pokazuje da se nalazi samo 10 kilometara od grada Kurska, glavnog grada regiona. List navodi da je fotografija snimljena na granici između dve zemlje i da je druga nula dodata fotošopiranjem. Druge "lažne informacije" su navodno pokušavale da iskoriste "izvestan nedostatak vere stanovništva u zvaničnike – slabu tačku ruskog društva", kaže akademski stručnjak kojeg citira list.

Okrivljivanje Zapada

Ruski nezavisni portal Meduza, koji se sada nalazi izvan Rusije, u izveštaju od 8. avgusta koji se poziva na neimenovane izvore iz medija naveo je da je Kremlj "naložio" državnim i prokremaljskim medijima da ne opisuju upad kao "novi front" u ratu i da ne pominju koliko su borbe blizu nuklearne elektrane u Kurčatovu u Kurskoj oblasti.

Umesto da se usredsrede na borbe, medijima je rečeno da ističu ljudsku stranu priče kao što su "akcije davanja krvi i kampanje za pružanje utočišta" raseljenim ljudima, izvestila je Meduza.

Na primer, najprodavaniji tabloid u zemlji, Komsomolskaja pravda, objavio je dramatičnu priču o manastiru u Kurskoj oblasti koji je navodno bio pod vatrom Ukrajine u početnoj fazi operacije, pod naslovom "Tenkovi su pucali, ali nisu prekinuli liturgije". Manastirski starešina je uspeo da svoju "čudotvornu ikonu" evakuiše u grad Kursk.

Rusija pojačava evakuacije u regiji Kursk, kaže da Ukrajina kontrolira 28 naselja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Kao i tokom cele ruske invazije na Ukrajinu, postoji doza okrivljavanja Zapada, sa izveštajima koji govore ili impliciraju da su zapadne zemlje vodile ili pomagale Ukrajinu u njenom upadu u Kursk. Komentator Aleksandar Kazakov je za državnu televiziju Kanal 1 rekao da je "to priča iz Londona".

"London je naš najgori neprijatelj", tvrdi Kazakov. "Oni žele da se neprijateljstva nastave sve dok i poslednji Ukrajinac ne bude mrtav".

Ne navodeći dokaze, Skabejeva je tvrdila da Ukrajina deluje na ruskoj teritoriji "uz puno odobrenje i koordinaciju s vladom SAD i američkim predsednikom".

S druge strane, Moskovski komsomolec u članku od 9. avgusta koji je predstavljen kao "ekskluzivni" uvid u "Kremljov plan borbe", izgleda je bio odlučan da uveri čitaoce da, čak i ako još ne vide sasvim moćan ruski odgovor na upad, Putin zna šta radi i da će uzvratiti snažno kada za to dođe vreme.

"Putin odbija da igra po pravilima koja su postavili njegovi ’partneri’ u Ukrajini", napisao je autor Moskovskog komsomoleca Mihail Rostovski. "Putina navode na hitne, dramatične izjave i akcije. Akcije će biti preduzete, ali u trenutku koji je pogodan i koristan za Rusiju i predsednika, a ne u trenutku koji odgovara neprijatelju".

"Izbacivanje ukrajinske vojske iz Kurske oblasti biće samo deo njegovog adekvatnog odgovora", zaključuje se u članku.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG