Dostupni linkovi

Rusija upozorava EU na oštar odgovor ako uvede ograničenja ruskim medijima


Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zahrova, 18. januar 2024.
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zahrova, 18. januar 2024.

Rusija je u sredu upozorila Evropsku uniju da će, ako Brisel uvede ograničenja ruskim medijima, zapadni izveštači u Rusiji osetiti brz, oštar i bolan odgovor ruske države.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova rekla je da će EU sankcionisati Glas Evrope, zajedno sa Rosijskom gazetom, Ria Novostima i Izvestijima, preneo je 6. maja Blumberg (Bloomberg).

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će zapadni novinari u Moskvi osetiti odgovor ako Evropska unija preduzme akciju protiv ruskih medija.

"Ako se ove mere preduzmu protiv ruskih medija, ruskih novinara, onda će, uprkos tome što zapadni dopisnici to neće hteti, morati da osete i naše mere odmazde", rekla je Zaharova.

U Rusiji su uz gašenje nezavisnih medija I strane medijske kuće došle pod pritisak, dok je dvoje stranih novinara u zatvori – američko-ruska novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kumarševa i dopsnik Volstrit džurnala (The Wall Street Journal) Evan Gerškovič (Gershkovich) – po optužbama koje oni odbacuju.

"Ranije su osećali našu ljubav, ali sada će morati da osete odgovor", rekla je Zaharova. "Odgovorićemo munjevitom brzinom i izuzetno bolno za Zapadnjake".

Evropska unija već je zabranila ruske medije RT (ranije poznat kao Russia Today) i Sputnik kao oruđa propaganda u okviru sankcija uvedenih Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Zaharova je rekla da bi svaki potez da se bilo koji ruski medij stavi pod ograničenje, odmah doveo do odgovora u Rusiji protiv zapadnih dopisnika.

"Ako samo jedan ruski medij bude podvrgnut neopravdanim ograničenjima, onda će to rikošetirati do njihovih kolega ovde u Rusiji, mislim, zapadnih novinara", rekla je Zaharova.

Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) je u izveštaju u januaru naveo da je Rusija pojačala napore u suzbijanju slobodnog izveštavanja.

Pored Kumarševe i Gerškoviča, još deset novinara iz Ukrajine, od kojih su pet krimski Tatari, takođe se nalazi u ruskom zatvoru.

Rusija je u February označila Radio Slobodna Evropa kao "nepoželjnu organizaciju", čime su njegovi novinari, saradnici, donatori ili one koje je intervjuisao izloženi krivičnim prijavama.

U martu 2022, u nedeljama posle početka ruske invazije, u Rusiji su blokirani sajtovi više medija, među Kojima RSE, BBC i Deutsche Welle.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG