Dostupni linkovi

Ruska komesarka za decu odbacila optužbe za ratne zločine


Ruska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova je optužena za ratne zločine protivpravnog deportovanja dece iz oblasti Ukrajine koje su okupirale ruske snage
Ruska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova je optužena za ratne zločine protivpravnog deportovanja dece iz oblasti Ukrajine koje su okupirale ruske snage

Ruska komesarka za prava deteta, koju je Međunarodni krivični sud (MKS) zajedno sa predsednikom Vladimirom Putinom optužio za ratne zločine u Ukrajini, rekla je da su navodi suda lažni i nejasni.

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu izdao je 17. marta naloge za hapšenje Putina i Marije Lvove-Belove, ruske komesarke za prava deteta, zbog ratnog zločina protivpravnog deportovanja dece iz oblasti Ukrajine koje su okupirale ruske snage.

MKS je saopštio da ima informacije da je stotine dece odvedeno iz sirotišta i dečjih domova u oblastima Ukrajine na koje polaže pravo. Neka od te dece, saopštio je MKS, data su na usvajanje u Rusiji.


Lvova-Belova je na konferenciji za novinare u Moskvi rekla da se uvek tražila saglasnost roditelja dece i da je komisija uvek delovala u najboljem interesu deteta.

Ako je bilo konkretnih problema sa određenim porodicama, rekla je da je spremna da pomogne u njihovom rešavanju.

„Predsedničkom komesaru za prava deteta nije jasno u čemu se konkretno sastoje navodi Međunarodnog krivičnog suda i na čemu se zasnivaju“, navela je njena komisija u odvojenom saopštenju o svom radu objavljenom pre konferencije za novinare.

„Upotreba formulacije 'protivpravna deportacija stanovništva (dece)' u zvaničnoj izjavi MKS-a izaziva zbunjenost,“ navodi se.

Povratak ukrajinske dece sa Krima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00


Takođe je saopšteno da nije primilo nikakve dokumente o ovom slučaju od Međunarodnog krivičnog suda, čiju nadležnost Rusija ne priznaje.

Komisija je saopštila da su Donjeck i Lugansk, dva ukrajinska regiona na koje Rusija polaže pravo i koje delimično kontroliše, zatražila od Rusije da prihvati civile, uključujući siročad i decu čiji su roditelji nestali.

Kremlj je rekao da je nalog za hapšenje MKS-a nečuveno pristrasna odluka, ali besmislena u odnosu na Rusiju.

Ruski zvaničnici negiraju ratne zločine u Ukrajini i kažu da je Zapad ignorisao ono što tvrde da su ukrajinski ratni zločini.

Putinovi saveznici su proglasili MKS, koji zemlje, uključujući Rusiju, Kinu i Sjedinjene Države ne priznaju, kao "pravno lice" koje nikada nije uradilo ništa značajno.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG