Dostupni linkovi

Vežbe kineske i ruske vojske u Južnokineskom moru


Ruska korveta Gromki učestvuje u vežbama sa kineskom mornaricom u Južnokineskom moru, 17. jul 2024.
Ruska korveta Gromki učestvuje u vežbama sa kineskom mornaricom u Južnokineskom moru, 17. jul 2024.

Kina i Rusija izvele su ove sedmice vojne vežbe u Južnokineskom moru, objavili su ruski i kineski državni mediji, pri čemu su dve zemlje ojačale vojne i trgovinske veze poslednjih godina nakon američkih sankcija.

Obe zemlje su trebale da rasporede najmanje po tri broda za trodnevne vežbe, objavio je kineski državni list Global Times kasno u utorak, pozivajući se na mornaricu Narodne oslobodilačke armije (PLA).

Ceremonija otvaranja rusko-kineske pomorske vežbe "Pomorska saradnja – 2024" održana je u kineskoj luci Žanjiang, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane ranije ove nedelje.

Tokom pomorskih manevara, posade brodova Ruske Pacifičke flote i Ratne mornarice PLA trebalo je da izvedu zajedničke vežbe protivvazdušne i protivpodmorničke odbrane uz angažovanje pomorske protivpodmorničke avijacije PLA, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska državna novinska agencija RIA javila je u utorak, pozivajući se na rusku Pacifičku flotu, da su ruska mornarica i kineska mornarica koristile artiljeriju tokom vežbi.

Vežbe su usledile nakon završetka odvojene zajedničke pomorske patrole u severnom Pacifiku, za koju je rusko ministarstvo odbrane ranije saopštilo da uključuje odred brodova ruske Pacifičke flote, uključujući dve korvete, Rezki i Gromki.

Vang Guangdženg iz Južnog krila mornarice PLA rekao je kineskoj državnoj televiziji CCTV u utorak da je "zajednička patrola Kine i Rusije promovisala produbljivanje i praktičnu saradnju između njih u više pravaca i polja".

U izveštaju nije precizirano gde su se vežbe odvijale na spornom plovnom putu.

U utorak su u istom moru, američke i filipinske obalske straže takođe izvele bilateralnu vežbu potrage i spasavanja, navodi se u saopštenju američke mornarice objavljenom u sredu.

"Radujemo se negovanju naše veze dok nastojimo da očuvamo slobodan i otvoren Indo-Pacifik", naveo je kapetan američke mornarice Tajson Skofild (Tyson Scofield), koji komanduje katerom obalske straže, dodajući da takve operacije pomažu u razvoju taktičke interoperabilnosti u Indo-Pacifiku.

Kina polaže pravo nad skoro čitavim Južnokineskim morem, uključujući sporni Drugi Tomas sprud, gde Filipini drže zarđali ratni brod od 1999. da bi ojačali svoje pravo u tom delu, zbog čega je nedavno došlo do incidenata u kojima su učestvovale mornarice dve zemlje.

'Rat brodovima' u Južnom kineskom moru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Rastuće tenzije navele su američke zvaničnike da podsete Peking da su njihove međusobne odbrambene obaveze prema Filipinima čvrste.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja" 2022. godine kada je predsednik Vladimir Putin posetio Peking samo nekoliko dana pre invazije na Ukrajinu. Kina još uvek nije osudila invaziju i pojačala je svoj izvoz u Rusiju, pomažući Moskvi da održi svoju ratnu ekonomiju.

Prema podacima kineske carine, partnerstvo "bez ograničenja" je rezultiralo rekordnom trgovinskom razmenom od 240,1 milijardu dolara 2023, što je za 26.3 odsto više nego godinu dana ranije.

Istovremeno, trgovina Kine sa SAD-om je pala za 11.6 procenata prošle godine na 664.5 milijardi dolara, pokazuju podaci kineske carine.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG