Dostupni linkovi

Advokatu dopušteno da posle skoro nedelju dana vidi zatvorenog kritičara Kremlja


Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza na sudu 31. jula 2023.
Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza na sudu 31. jula 2023.

Advokatu zatvorenog opozicionog političara Vladimira Kara-Murze u sredu je, posle skoro nedelju dana odbijanja pristupa, dozvoljeno da vidi svog klijenta u zatvorskoj bolnici u Sibiru dok postoji zabrinutosti za bezbednost i zdravlje tog kritičara Kremlja.

Advokat Vadim Prohorov je na Fejsbuku rekao da je njegovom kolegi Sergeju Safronovu dozvoljeno da lično vidi Kara-Murzu. Pristup je usledio nakon šest dana pošto su zvaničnici Federalne kazneno-popravne službe (FSIN) u sibirskom gradu Omsku uskratili posete.

"Zdravstveno stanje Vladimira Kara-Murze je trenutno relativno stabilno. Ali on boluje od hronične bolesti koja mu ne dozvoljava da odsluži kaznu u uslovima koji postoje u popravnoj koloniji", napisao je Prohorov i dodao da Kara-Murzini advokati nameravaju da saznaju zašto je tačno njihov klijent smešten u zatvorsku bolnicu.

Prohorov je naveo da više od šest dana, "kršeći važeće ruske zakone i međunarodne pravne norme, advokatima nije dozvoljeno da vide Vladimira".

Kara-Murza je uhapšen u aprilu 2022. pošto je kritikovao rat Rusije protiv Ukrajine. Godinu dana kasnije je osuđen na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi.

Suđenje početkom 2023. je odlagano zbog značajnog pogoršanja njegovog zdravlja. Kara-Murza se razboleo dva puta dok je bio u Rusiji u dve različite situacije, prvo 2015. a zatim ponovo 2017. U oba slučaja je hospitalizovan u kritičnom stanju, ali se na kraju oporavio.

Kaza-Murza, koji poseduje ruski i britanski pasoš, za dva incidenta je okrivio ruske službe bezbednosti, dok je američki Federalni istražni biro (FBI) istraživao slučaj kao "namerno trovanje".

Optužbe protiv Kara-Murze su delimično proistekle iz njegove izjave u kojoj je optužio "diktatorski režim u Kremlju" da je počinio ratne zločine u Ukrajini. Određena kazna je najduža zatvorska kazna izrečena protivniku Kremlja u postsovjetskoj Rusiji.

Kara-Murza i njegove pristalice odbacili su optužbe kao politički motivisane.

Kara-Murza je 19. juna prebačen u kaznenu ćeliju, ili EPKT. Smeštanje u EPKT smatra se najstrožim oblikom zatvaranja u ruskim zatvorima.

Za razliku od redovnih odeljenja zatvora gde zatvorenici mogu da se kreću, rade, posećuju biblioteku, koriste sobe za molitvu i pristupaju drugim slobodnim aktivnostima, zatvorenici u EPKT-u služe kaznu u ćelijama i izolovani su od ostatka popravne ustanove.

Kara-Murzina supruga Jevgenija izjavila je u utorak da je njen muž držan van komunikacije sa spoljnim svetom od 2. jula.

XS
SM
MD
LG