Dostupni linkovi

Kremlj odbacio sugestiju jermenskog premijera da Rusija napušta Južni Kavkaz


Ruska vojna vozila na putu ka regionu Nagorno-Karabah, petak, 13. novembar 2020.
Ruska vojna vozila na putu ka regionu Nagorno-Karabah, petak, 13. novembar 2020.

Kremlj je u utorak odbacio sugestiju premijera Jermenije da Rusija nije uspela da zaštiti tu zemlju u sukobu sa susednim Azerbejdžanom i da umanjuje svoju ulogu u širem regionu.

U intervjuu italijanskom listu La Repubblica objavljenom u nedelju, Nikola Pašinjan je optužio Rusiju da nije obezbedila sigurnost Jermenije pred, kako je rekao, agresijom Azerbejdžana na otcepljeni region Nagorno-Karabaha.

Pašinjan je takođe rekao da Jermenija oseća da se Rusija povlači iz šireg regiona Južnog Kavkaza, koji uključuje njegovu zemlju.

"...Vidimo da Rusija, zahvaljujući nizu koraka koje preduzima ili ne preduzima, sama napušta region. Mogli bismo se jednog dana probuditi i videti da Rusija nije ovde", rekao je premijer Jermenije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u utorak da Rusija, koja ima vojnu bazu u Jermeniji i koja je poslala mirovne snage da podrže sporazum o prekidu vatre, planira da nastavi da igra važnu ulogu u stabilizaciji Južnog Kavkaza i da ne planira da obustavi svoje aktivnosti u tom delu sveta.

Pašinjan je takođe sugerisao da Moskva ne smatra njegovu zemlju dovoljno proruskom i nije u stanju da zadovolji sve bezbednosne potrebe Jermenije, čak i kada bi to želela, zbog sopstvenih potreba u ratu u Ukrajini koji je pokrenula u februaru 2022.

"Ne možemo da se složimo sa ovim tezama", rekao je Peskov. "Rusija je apsolutno sastavni deo ovog regiona... Rusija igra doslednu, veoma važnu ulogu u stabilizaciji situacije u ovom regionu... I mi ćemo nastaviti da igramo tu ulogu."

Peskov je rekao da je važno da se sve strane pridržavaju uslova tog sporazuma, čak i ako je od tada došlo do napetosti i promena u situaciji.

"Rusija nastavlja da igra ulogu garanta bezbednosti", rekao je on. "Rusija nikuda ne ide i ne planira da ode."

Nagorno-Karabah, koji je decenijama bio izvor tenzija između Jerevana i Bakua, međunarodno je priznat kao deo Azerbejdžana, ali njegovih 120.000 stanovnika su pretežno etnički Jermeni.

Otcepio se od Bakua u ratu početkom 1990-ih, iako je Azerbejdžan povratio kontrolu nad nekim oblastima u teškim borbama 2020. godine. Sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Od tada su ruski vojnici stacionirani u Nagorno-Karabahu, ali se Jermenija već nekoliko meseci žali na njihovu neefikasnost.

Pašinjan je optužio ruske mirovne snage raspoređene da održe sporazum o prekidu vatre da nisu obavile svoj posao.

XS
SM
MD
LG