Dostupni linkovi

Vučić o otkazivanju sastanka predsednice EK sa premijerom: Vučević 'nije ništa uradio'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Beogradu 25. oktobar 2024.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Beogradu 25. oktobar 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da premijer Miloš Vučević "nije ništa uradio", dan nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) otkazala susret sa premijerom zbog njegovog sastanka sa ruskim ministrom ekonomskog razvoja Maksimom Rešetnjikovim.

Rešetnjikov je jedan u nizu zvaničnika iz Moskve koji su zbog invazije na Ukrajinu pod sankcijama Zapada.

Predsednica EK je posetu Beogradu završila susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Iz pres službe Evropske komisije naveli su za RSE da planirani sastanak predsednice EK sa Vučevićem "više nije imao nikakvu svrhu" s obzirom da je u saopštenju za javnost premijera Srbije najavljeno jačanje saradnje Srbije i Rusije u oblasti ekonomije i drugih politika.

Vučić je za TV Prva rekao da to "nije pitanje" Miloša Vučevića.

"Suština je u tome da ne može Ursula da podnese, ne Ursula nego neko u Briselu, da na društvenim mrežama okače da je Vučević prvo primio ruskog ministra, pa onda predsednicu EK", rekao je Vučić.

On je dodao "to je za njih nemoguće, a za nas je moguće da razgovaramo i sa Rusima i sa Evropljanima".

Vučić je ponovio da Srbija ostaje na evropskom putu i dodao da se protivi bilo kakvoj vrsti podela u Srbiji kada su u pitanju Evropska unija ili BRIKS.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen boravila je u Beogradu u okviru četverodnevne turneje na Zapadnom Balkanu gde sa zvaničnicima razgovara o Planu rasta Evropske unije vrednom šest milijardi eura i napretku u evropskim integracijama.

Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali odbija da sledi njenu politiku sankcija prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Beograd je podržao teritorijalni integritet Ukrajine, ali je nastavio da održava veze sa zvaničnicima Rusije iz koje stiže većina gasa za Srbiju.

Četvoročlana delegacija Vlade Srbije učestvovala je u ruskom Kazanju od 22. do 24. oktobra na samitu BRIKS-a, grupe koju između ostalih predvodi i Rusija.

Evropska unija je više puta kritikovala Srbiju zbog njenih bliskih veza sa Kremljom, dok Moskva nastavlja svoj rat protiv Ukrajine.

'Picula mora da se kvalifikuje za razgovor sa mnom'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Tonino Picula morati lepše da govori o Srbiji da bi ispunio uslov da se sastane sa njenim predsednikom.

"Da mnogo lepše govori o Srbiji i da govori istinu da bi se kvalifikovao da dođe do mene, da razgovara sa mnom", rekao je Vučić.

Novi izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Tonino Picula je u intervjuu za RSE reakcije vlasti u Beograda na njegovo imenovanje, ocenio "skepsom vladajućih struktura i besom radikalnih grupa", ali je dodao da je dobio i poruke podrške građana Srbije.

Piculu, koji se u svojim mandatima bavio odnosima zemalja zapadnog Balkana i Unije, mediji bliski vlasti opisivali su kao evroposlanika koji ima "neprijateljski odnos prema Srbiji", a njegovo imenovanje kao "guranje prsta u oko" Beogradu.

XS
SM
MD
LG