Dostupni linkovi

Beslan obilježava 20. godišnjicu masakra u ruskoj školi


Stanovnici u dvorištu škole broj 1 u Beslanu sa fotografijama najmilijih koje su izgubili prije 20 godina u masakru, 2. septembar 2024.
Stanovnici u dvorištu škole broj 1 u Beslanu sa fotografijama najmilijih koje su izgubili prije 20 godina u masakru, 2. septembar 2024.

Grad Beslan u ruskom regionu Sjeverni Kavkaz u Sjevernoj Osetiji obilježava 20. godišnjicu jednog od najgorih terorističkih napada u ruskoj istoriji.

Lokalno stanovništvo okupilo se 1. septembra u dvorištu škole broj 1 u Beslanu držeći portrete najmilijih koje su izgubili prije 20 godina u masakru koji se dogodio nakon što su čečenski i inguški islamski ekstremisti zauzeli osnovnu školu i uzeli više od 1.200 ljudi za taoce.

Povorka je bila dio trodnevnog memorijala "Tišine i žalosti" u znak sjećanja na opsadu škole, koja je postala smrtonosna kada su ruske snage upale u školu 3. septembra 2004. To je rezultiralo sukobom u kojem su poginule 334 osobe, uključujući 186 djece.

Ožalošćeni su 1. septembra položili cvijeće u ruševinama sportske dvorane škole, gdje je oko trideset militanata tri dana držalo taoce, tražeći povlačenje ruskih trupa iz tada otcijepljene regije Čečenije.

Pogledajte: Ovo je neispričana priča o tome šta se dogodilo nakon masakra u Beslanu 2004. godine. Učiteljica muzike Dina Kargijeva izgubila je u haosu svoju 11-godišnju ćerku. U početku Kargijeva nije htela da živi. Kasnije je pokušala vantjelesnu oplodnju i surogat majku, ali ništa nije uspjelo. Konačno, sa 44 godine, usvojila je djevojčicu koja joj je bila spas.

Nakon Beslana: Majčin put 'spasa' poslije gubitka djeteta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:38 0:00

Među onima koji su prisustvovali komemoraciji 2. septembra bili su regionalni zvaničnici, stanovnici i članovi nevladina organizacija Majke Beslana.

Guverner Severne Osetije Sergej Menjailo rekao je na Telegramu da je Vladikavkazsko-alanskoj eparhiji uručio ikonu Svete Vitlejemske bebe, koju je dobio na poklon od ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom posjete Sjevernoj Osetiji prošlog mjeseca.

Glavni događaji komemoracije zakazani su za 3. septembar, tačnu godišnjicu kada su ruske snage upale u školu.

Godine 2006. ruska parlamentarna komisija okrivila je one koji su uzimali taoce za veliki broj žrtava i oslobodila ruske snage sigurnosti od odgovornosti.

Međutim, Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je 2017. godine presudio da Rusija mora isplatiti skoro 3 miliona eura (3.313.740 dolara) rođacima žrtava Beslana, rekavši da ruske vlasti nisu zaštitile učenike, nastavnike i roditelje.

ECHR je također rekao da Rusija nije učinila dovoljno da spriječi napad, uprkos tome što je imala informacije da je se sprema takav čin.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG