Dostupni linkovi

Razotkriveni ruski planovi atentata, podmetanja požara i sabotaža u Evropi, ističe zapadni zvaničnik


Armin Papperger, Duesseldorf, Njemačka, 14. marta 2024.
Armin Papperger, Duesseldorf, Njemačka, 14. marta 2024.

Zapadne obavještajne službe otkrile su, kako je zvaničnik jedne zapadne vlade u petak rekao, ruske zavjereničke planove koji uključuju atentate, podmetanja požara i druge akte sabotaže u Evropi, a na meti su bile kompanije i ljudi povezani sa vojskom Ukrajine.

Prema riječima tog službenika, najozbiljniji je bio plan likvidacije Armina Pappergera, rukovodioca njemačke firme za proizvodnju oružja Rheinmetall.

Za ove napade je ponegdje bilo predviđeno da se regrutuju obični kriminalci iz stranih zemalja, kazao je zvaničnik upoznat sa situacijom, koji je tražio da ostane anoniman jer nema ovlaštenje da komentariše ono što je otkriveno, piše AP.

Osim pominjanja Pappergera, taj zvaničnik nije želio da objavi detalje drugih zavjereničkih planova, o kojima je prvi izvijestio CNN.

Ovaj američki medij je naveo da su Sjedinjene Države o svemu obavijestile Njemačku, čije su bezbjednosne službe bile u stanju da zaštite Pappergera i osujetile su plan.

Rheinmetall je jedan od ključnih snabdjevača Ukrajine vojnom tehnologijom i artiljerijskom municijom, kako bi ona odbila napade ruske vojske koja je okupirala značajan dio njene teritorije.

Kompanija je nedavno otvorila sopstveni objekat u zapadnoj Ukrajini koji služi za opravku i održavanje oklopnih vozila, a sprema se da započne i proizvodnju direktno u toj zemlji.

Portparolka Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Adrienne Watson odbila je da komentariše navodni plan za likvidaciju Pappergera, ali je rekla da je "ruska sve intenzivnija kampanja subverzija nešto što Sjedinjene Države uzimaju izuzetno za ozbiljno i na šta su fokusirane posljednjih mjeseci".

"Sjedinjene Države o ovom pitanju razgovaraju sa svojim saveznicima NATO-a, i aktivno radimo zajedno na tome da razotkrijemo i razbijemo takve aktivnost. I jasni smo u tome da ruske akcije neće odvratiti saveznike od nastavka podrške Ukrajini", rekla je Watson.

Ni Rheinmetall ni njemačka vlada nisu željeli u petak da komentarišu informacije o planovima za ubistvo Pappergera.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izvještaje da postoji plan za likvidaciju Pappergera i ocijenio da je sve to predstavljeno "u stilu lagarije, pa se takvi izvještaje ne mogu uzeti za ozbiljno".

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin razgovarao je u petak sa ruskim kolegom Andrejom Belusovim, što im je bio drugi takav kontakt za manje od mjesec dana, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Singh. Prema njenim riječima, razgovor je inicirao ruski ministar odbrane.

Singh nije rekla o čemu je razgovor bio, ali je dodala da je "održavanje komunikacionih linija od izuzetnog značaja u ovom trenutku".

XS
SM
MD
LG