Dostupni linkovi

Rumunski sud zabranio proruskoj kandidatkinji sudjelovanje u predsjedničkoj utrci


Diana Iovanovici-Sosoaca nosi brnjicu u Evropskom parlamentu u Strasbourgu, Francuska, u julu 2024.
Diana Iovanovici-Sosoaca nosi brnjicu u Evropskom parlamentu u Strasbourgu, Francuska, u julu 2024.

Ustavni sud Rumunije zabranio je proruskoj, anti-EU, krajnje desničarskoj kandidatkinji da se kandiduje na predsjedničkim izborima sljedećeg mjeseca presudivši da javne izjave i ponašanje Diane Iovanovici-Sosoaca "sistematski" krše ustavni temelj zemlje i njeno članstvo u evroatlantskim strukturama.

Iovanovici-Sosoaca, koja je postala poznata po tome što je bila protiv vakcine tokom pandemije COVID-19 i koja je osvojila mjesto u Evropskom parlamentu ranije ove godine, bila je i glasni zagovornik bližih odnosa s Moskvom, sastajavši se s ruskim ambasadorom u Bukureštu. Poznata je i po davanju antisemitskih i antizapadnih izjava.

U svom prvom govoru u Bruxellesu optužila je EU da "ubija" Rumune vakcinama protiv COVID-a, mašući crnim vrećama za smeće za koje je rekla da simboliziraju "vreće za tijelo" namijenjene Rumuniji.

Presuda protiv Iovanovici-Sosoaca je međutim kritizirana.

Kritičari kažu da je odluka suda, koji je podijeljen po stranačkim linijama, politički motivisana i da ima za cilj olakšati put predsjedničkom kandidatu vladajuće Socijaldemokratske stranke, sadašnjem premijeru Marcelu Ciolacu.

Rumunija, članica EU-a i NATO-a, održat će predsjedničke izbore u dva kruga, 24. novembra i 8. decembra, dok će se između njih održati parlamentarni izbori.

Prema Ustavu, svaki rumunski državljanin stariji od 35 godina koji nema kriminalnu istoriju ima pravo da se kandiduje za predsjednika.

Pet od devet sudija glasalo je za smjenu Diane Iovanovici-Sosoaca, dvoje je glasalo protiv, a dvoje su bili uzdržani.

XS
SM
MD
LG