Dostupni linkovi

U pravosuđu RS i dalje štrajkuju, nema odgovora na njihove zahtjeve


Štrajk zaposlenih u Osnovnom sudu Banjaluka, 28. februar 2024. godine
Štrajk zaposlenih u Osnovnom sudu Banjaluka, 28. februar 2024. godine

Više od hiljadu zaposlenih u pravosuđu u Republici Srpskoj deveti dan je u generalnom štrajku, a još nema konkretne ponude niti pregovora sa entitetskim Ministarstvom pravde o uslovima za prekid štrajka.

To je izjavio za Radio Slobodna Evropa, u četvrtak, 7. marta, Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS.

Dodaje da bi početak pregovora sa Ministarstvom trebali biti održani u narednih sedam dana, te da nema prekida štrajka, koji je počeo 28. februara, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

Administrativni radnici u pravosuđu traže usklađivanje plata sa povećanjima koja dobijaju sudije i tužioci u RS, te izdvajanje naknada za topli obrok, regres i staž od osnovne plate i njihovo izjednačavanje sa naknadama sudija i tužilaca.

"Počeli smo sa 29 pravosudnih institucija u štrajku, danas nas je 34, s tim da očekujemo uključenje još pravosudnih institucija. Neke su već donijele odluku i ovo se i dalje širi", rekao je Petrović.

Petrović dodaje da se još čekaju odgovori inspekcije rada i upravne inspekcije RS na rješenje Ministarstva pravde RS o minimumu procesa rada, prema kojem radnici neće biti plaćeni za dane štrajka.

"Plate za februar ove godine će biti isplaćene oko 26. marta, te se do tada neće znati kome su i koliko umanjene plate, ali mi ćemo se boriti protiv toga jer rješenje Ministarstva nije u skladu sa Zakonom o štrajku", istakao je Petrović.

Dodaje da u skladu sa zakonom o štrajku RS, radnici primjenju odredbu o minimumu procesa rada, u smislu da se postupa po hitnim predmetima.

Iz nadležnog ministarstva do sada nije bilo konkretnog odgovora kako će odgovoriti na zahtjeve zaposlenih u pravosuđu.

U skladu sa Zakonom o štrajku, minimum procesa rada se i dalje obavlja – rade se predmeti u kojima se određuje pritvor, u koje su uključeni maloljetnici, slučajevi u kojima može nastati nenadoknadiva šteta.

U međuvremenu, nadležno Ministarstvo pravde je poručilo da nikome neće biti isplaćena plata dok štrajkuju.

Radi se o štrajku radnika u pravosuđu koji se dešava prvi put nakon 11 godina, kada je je štrajk zbog smanjenja plata trajao skoro mjesec dana. Tada, kao i sada, na vlasti u RS je Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Koji su zahtjevi sindikalaca?

Svoje zahtjeve, sindikat pravosuđa RS je usaglasio 9. februara, kada je donesena odluka o štrajk.

Radnici traže da naknada koju primaju zbog težine posla i posebnih uslova rada, bude izuzeta iz Zakona o platama, a koji predviđa da zaposleni u pravosuđu imaju dodatnu naknadu u iznosu do 35 odsto plate.

Oni predlažu da taj iznos bude regulisan posebnim kolektivnim ugovorom u oblasti pravosuđa.

Trenutno je, pojašnjavaju u Sindikatu, ta naknada uračunata u platu i zbog toga se u praksi ni ne isplaćuje radnicima.

Jedan od zahtjeva je i prestanak diskriminacije u pravosuđu RS Prvenstveno misle na drugačiji tretman koji provodi zakonodavac prema sudijama i tužiocima, sa jedne strane, a sa druge prema svim ostalim zaposlenima u ovoj oblasti.

I u trećem zahtjevu, zaposleni se dotiču neravnopravnog odnosa između njih i sudija i tužilaca, te traže da im se povećanja plata izjednače.

Kao primjer navode da u RS sudije i tužioci primaju platu po jednom zakonu, a ostali zaposleni u pravosuđu po drugom. Zbog toga postoje razlike u povećanju plata.

Tako se prema jednom zakonu, koji tretira sudije i tužioce, osnovna plata uvećava svake godine za 0,5 odsto. Prema zakonu za ostale zaposlene u pravosuđu, uvećanje je 0,3 odsto i to za one koji imaju do 25 godina staža. Za sve ostale koji imaju staža više od 25 godina, uvećanje je 0,5 odsto.

Administrativni radnik srednje stručne spreme u RS u prosjeku prima 1.100 maraka (oko 560 evra).

Inače, sudije i tužioci u tom entitetu u Bosni i Hercegovini imaju plate u rasponu od 4.400 maraka (oko 2.200 eura) do 8.100 (oko 4.050 eura).

XS
SM
MD
LG