Dostupni linkovi

Robert F. Kennedy dobija zaštitu Tajne službe posle napada na Trumpa


Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi, 24. maj 2024.
Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi, 24. maj 2024.

Američki predsednik Džo Bajden (joe Biden) naložio je Tajnoj službi da pruži zaštitu nezavisnom kandidatu za predsednika Roberta F. Kenediju Mlađem (Robert F. Kennedy Jr) posle pokušaja ubistva Donalda Trampa (Trump), rekao je u ponedeljak ministar unutrašnje bezbednosti.

"U svetlu događaja ovog vikenda, predsednik me je uputio da radim sa Tajnom službom kako bih obezbedio zaštitu Roberta Kenedija Mlađeg", rekao je Alehandro Majorkas (Alejandro Mayorkas) na brifingu u Beloj kući.

Kenedi, potomak najpoznatije američke političke porodice, borac je za zaštitu životne sredine i dugogodišnji skeptik u vezi sa vakcinama koji nema šanse da pobedi u novembru, ali bi njegova kandidatura potencijalno mogla da utiče na rezultate izbora u ključnim državama.

"Hvala predsedniku Bajdenu što mi je dao zaštitu Tajne službe", naveo je Kenedi na mreži X.

Ovaj 70-godišnjak je takođe naglašeno zahvalio privatnoj firmi za obezbeđenje što ga je čuvala u poslednjih 15 meseci njegove predsedničke kampanje.

Bivši predsednik Tramp pozvao je ranije tokom dana da se zaštita Tajne službe proširi na Kenedija.

"U svetlu onoga što se danas dešava u svetu, verujem da je imperativ da Robert F. Kenedi Mlađi. dobije zaštitu Tajne službe – odmah. S obzirom na istoriju porodice Kenedi, ovo je očigledno ispravna stvar", naveo je Tramp na društvenim mrežama.

Kenedijev otac, predsednički kandidat Robert F. Kenedi, i ujak, predsednik Džon F. Kenedi, ubijeni su 1960-ih.

Tramp (78) je povređen, ali je preživeo pokušaj ubistva na predizbornom skupu u Pensilvaniji u subotu.

Kenedi se u ponedeljak sastao s Trampom u Milvokiju, ali je demantovao izveštaje medija da je razgovarao o mogućnosti da podrži republikanskog kandidata.

"Mnogo glasina kruži o mom jutrošnjem sastanku sa predsednikom Trampom. Naša glavna tema je bilo nacionalno jedinstvo, a nadam se da ću se sastati i sa demokratskim liderima o tome", rekao je on i dodao: "Ne, ne izlazim iz trke".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG