Dostupni linkovi

Direktor Rio Tinta kaže da 'imaju odgovore na sva pitanja' oko Jadra


Zaštitni šlem sa logotipom "Rio Tinto" na kutijama sa uzorcima rude koji sadrže mineral jadarit iskopanog tokom godina u skladištu kompanije Rio Tinto u gradu Loznici na zapadu Srbije, 5. aprila 2024.
Zaštitni šlem sa logotipom "Rio Tinto" na kutijama sa uzorcima rude koji sadrže mineral jadarit iskopanog tokom godina u skladištu kompanije Rio Tinto u gradu Loznici na zapadu Srbije, 5. aprila 2024.

Dok u Srbiji meštani i ekološka udruženja protestuju zbog otvaranja rudnika litijuma, izvršni direktor kompanije "Rio Tinto" Jakob Stausholm u autorskom tekstu za list Politiku naveo je da kompanija poštuje i razume svu bojazan građana Srbije oko projekta "Jadar" i da ima odgovore na sva pitanja koja izazivaju zabrinutost kod ljudi.

Prema poslednjim najavama vlasti, Rio Tintov rudnik litijuma bi mogao da počne sa radom 2028. ako kompanija ispuni ekološke propise i dobije neophodne dozvole.

Pojedini meštani Jadra na zapadu Srbije i ekološka udruženja protive se otvaranju rudnika litijuma strahujući od posledica po životnu sredinu. Masovni protesti protiv rudnika litijuma, na poziv ekoloških organizacija, počeli su u jesen 2021. kada su organizovane blokade i međunarodnog autoputa.

Stausholm je ocenio da postoji mnogo netačnih i pogrešno protumačenih informacija o projektu "Jadar" i kompaniji "Rio Tinto", kao i da je "u pitanju pažljivo osmišljena i dobro organizovana kampanja širenja dezinformacija", prenosi Beta.

"Ovo je prvi put da se ova kompanija u svojoj dugoj istoriji suočava sa takvom situacijom. Tema razvoja projekta zbunjuje, uznemirava i deli ljude. Naši zaposleni izloženi su pretnjama i zastrašivanju na internetu", kazao je on u tekstu objavljenom 15. septembra.

Kako je naveo, šest obećanja koje je dao, odraz su njegove želje da sve koji su zabrinuti uveri da će se taj projekat razvijati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

Stausholm je kazao da sve studije procene uticaja na životnu sredinu podrazumevaju proceduru javnog uvida, gde će građani moći da se informišu i daju svoj doprinos poboljšanju studija kroz komentare, pitanja i sugestije.

Naveo je i da ta kompanije predlaže što više javnih debata koje će prenositi mediji, poput one koja je bila održana prošle subote u Ljuboviji.

Nekoliko dana ranije, 10. septembra deo opozicije u Srbiji je Skupštini predao predlog izmene zakona kojom se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. Opozicioni poslanici su zatražili vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o njihovom predlogu.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je da će predlog opozicije o zabrani iskopavanja litijuma biti na dnevnom redu parlamenta do kraja septembra.

Vlada Srbije se tokom poslednjih meseci ne protivi projektu izgradnje rudnika iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat stopirala.

Srbija je 19. jula sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i sa Evropskom unijom potpisala Memorandum o kritičnim sirovinama. Memorandum predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Rio Tintovom rudniku u dolini reke Jadar do proizvodnje baterija za električna vozila.

Iz Rio Tinto za RSE rekli da bi zabrana bila 'presedan'

Iz kompanije Rio Tinto za Radio Slobodna Evropa su rekli da bi eventualna zabrana "predstavljala presedan jer bi zahtevala temeljne promene u zakonodavnom okviru koji reguliše rudarske aktivnosti i eksploataciju mineralnih resursa".

RSE je uputio i pitanje da li kompanija prilikom prijave geoloških istraživanja prijavljuje i za koju rudu se sprovode istraživanja.

"Svaki projekat geoloških istraživanja koji je deo zahteva koji se podnosi Ministarstvu rudarstva i energetike za dobijanje odobrenja jasno sadrži naziv primarne mineralne sirovine koja bi se istraživala (na primer, bakar, zlato, srebro, bor, litijum itd.)", navodi se u odgovoru kompanije Rio Tinto.

"Rio Tinto" je ranije u odgovoru za RSE naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat "Jadar" može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Ova kompanija je 2004. na zapadu Srbije otkrila rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora, a rezerve ovog metala procenjene su na preko 158 miliona tona.

Rio Tinto je saopštio da područje doline Jadra ima jednu od najvećih evropskih rezervi rude za proizvodnju litijuma, te da njihov projekat predviđa proizvodnju 58.000 tona litijuma godišnje, dovoljno za 1,1 milion električnih vozila.

XS
SM
MD
LG