Dostupni linkovi

Moskva tvrdi da je ostvarila napredak na istoku Ukrajine, dok je Herson pod ruskim granatama


Ukrajinske snage 27. oktobra gađaju artiljerijom ruske položaje u oblasti Herson.
Ukrajinske snage 27. oktobra gađaju artiljerijom ruske položaje u oblasti Herson.

Ruska vojska tvrdi da je ostvarila napredak na istoku Ukrajine, dok vlasti u Kijevu navode da su snage Kremlja nastavile sa intenzivnim napadima na Herson 27. oktobra, pri čemu su ubijena najmanje dva civila.

Ruski predsednik Vladimir Putin, u međuvremenu, ponovo je zapretio da će Kremlj "odgovoriti" ako zapadni saveznici Kijevu dozvole da koristi oružje dugog dometa unutar ruske teritorije.

"Još je prerano govoriti o tome, ali naravno, naše vojno ministarstvo razmišlja o tome i predložiće različite odgovore", rekao je Putin za državnu televiziju u izjavi emitovanoj 27. oktobra.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski već neko vreme pritiska zapadne partnere da mu dozvole korišćenje raketa dugog dometa dublje u Rusiji, kako bi ciljali lokacije sa kojih se lansiraju napadi na ukrajinske gradove.

Zapadni saveznici su dosad bili uzdržani prema takvom korišćenju oružja izvan graničnog područja, iz straha od eskalacije koja bi mogla uključiti ruske i NATO snage.

Leh Valensa: Bojim se da će Ukrajina biti primorana na nepovoljan mir
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:31 0:00

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su vojne jedinice "oslobodile" naselje Izmajlivka, ukrajinsko selo od oko 200 stanovnika severno od industrijskog čvorišta Kurahove u regionu Donjecka.

To područje na istoku Ukrajine u fokusu je nedavnih ruskih ofanziva duž linija fronta u okviru pune invazije, koja se skoro 33 krvava meseca bori da postigne značajniji napredak.

U regionalnom centru Herson, ukrajinske vlasti su prijavile pojačane ruske napade dronovima i raketama u gradu od 280.000 ljudi i oko njega.

Regionalni guverner Oleksandar Prokudin napisao je na Telegramu 27. oktobra da je jedna osoba poginula, a da je jedna hospitalizovana, nakon što su ruske granate pogodile područje blizu gradske pošte.

Ranije tokom dana, vlasti u Hersonu su saopštile da je 71-godišnji stanovnik poginuo, a najmanje pet osoba ranjeno u ruskom napadu dronom.

U svom dnevnom brifingu 27. oktobra, ukrajinska vojska je izjavila da "situacija na frontu ostaje teška, [dok] neprijatelj koristi svoju nadmoć u ljudstvu i opremi".

Takođe je navedeno da je ukrajinska vojska neutralisala četiri tenka, 23 borbena oklopna vozila, 39 artiljerijskih sistema, 73 drona operativnog i taktičkog nivoa, 100 automobila i jednu jedinicu specijalne opreme.

Ukrajinska strana takođe tvrdi da su ruske snage izgubile 1.440 vojnika, ali nije precizirala da li su oni ubijeni, ranjeni ili zarobljeni.

Ove tvrdnje nije bilo moguće potvrditi, a nijedna strana generalno ne govori o broju vojnika ili količini opreme koju su izgubili.

Uz izveštavanje AFP-a

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG