Dostupni linkovi

Putin obećao objavljivanje istrage o padu aviona sa ukrajinskim zarobljenicima


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je u petak da će objaviti rezultate istrage Moskve o padu transportnog aviona za koji je tvrdio da su ga kijevske snage oborile uprkos tome što su bile obaveštene da se u njemu nalaze ukrajinski ratni zarobljenici.

U svojim prvim javnim izjavama o nesreći u sredu, Putin je ponovio prethodne komentare ruskih zvaničnika da je "sve bilo planirano" za razmenu zarobljenika tog dana kada je vojni transport IL-76 pao u ruralnoj oblasti ruske oblasti Belgorod sa 65 ukrajinskih zarobljenika.

"Znajući (da su zarobljenici u njemu), napali su ovaj avion. Ne znam da li su to uradili namerno ili greškom, nepromišljeno", rekao je Putin o Ukrajini na sastanku sa studentima 26. januara.

Vlasti u oblasti Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom, saopštile su da su sve 74 osobe u avionu, uključujući šest članova posade i tri ruska vojnika, poginule kada se letelica srušila.

Putin nije ponudio detalje u prilog tvrdnji da je Ukrajina kriva, što su ranije izneli i drugi ruski zvaničnici.

Ukrajinski zvaničnici nisu rekli da li je njihova vojska oborila avion, ali su pozvali na međunarodnu istragu. Nezavisna provera tvrdnji Moskve nije bila moguća.

Obe strane u 23-mesečnom ratu Rusije u Ukrajini često su se međusobno optuživale kako bi uticale na javno mnjenje u zemlji i inostranstvu.

Nesreća koja se dogodila 24. januara izazvala je niz tvrdnji i protivtužbi, ali nijedna od zaraćenih zemalja nije ponudila dokaze za svoje optužbe.

Ukrajinski zvaničnici potvrdili su da je razmena zatvorenika trebalo da bude održana u sredu, ali su rekli da je otkazana. Oni su doveli u sumnju da li su ratni zarobljenici bili na IL-76 i izneli sopstvene teorije o tome šta se dogodilo.

Takođe su implicirali da je avion možda predstavljao pretnju. Rekli su da Moskva nije tražila da se bilo koji određeni vazdušni prostor čuva na određeno vreme, kao što je to činila za ranije razmene zatvorenika.

Nikola Oleščuk, komandant ukrajinskog vazduhoplovstva, opisao je tvrdnje Moskve kao "razuzdanu rusku propagandu".

Putin je rekao da su pronađeni snimači leta aviona i da će nalazi ruskih istražitelja biti objavljeni.

"Postoje crne kutije, sada će sve biti prikupljeno i prikazano", rekao je Putin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je ranije međunarodnu istragu.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG