Dostupni linkovi

Putin u Azerbejdžanu u cilju jačanja veza Moskve i Bakua


Vladimira Putina (lijevo) u Bakuu je dočekao njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev, Azerbejdžan, 18. avgusta 2024.
Vladimira Putina (lijevo) u Bakuu je dočekao njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev, Azerbejdžan, 18. avgusta 2024.

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u dvodnevnu posjetu Azerbejdžanu, izvijestila je pres-služba Kremlja 18. avgusta.

Ruska televizija emitovala je snimke Putinovog aviona koji je u nedjelju uveče stigao u Baku.

Putin bi tokom posjete trebao razgovarati sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim o bilateralnim odnosima i "međunarodnim i regionalnim problemima", saopštio je Kremlj.

Jedna od glavnih tema o kojoj će se razgovarati bit će dalji razvoj "rusko-azerbejdžanskog strateškog partnerstva i saveza", naveo je Kremlj.

Očekuje se da će se razgovarati i o drugim "relevantnim međunarodnim i regionalnim pitanjima".

Prema navodima Kremlja, bit će potpisana zajednička izjava i nekoliko drugih dokumenata. RIA Novosti prenosi da će Alijev i Putin dati izjave za medije.

Očekuje se da će Putin komentarisati mirovne pregovore između Jermenije i Azerbejdžana, koji se vode nakon godina sukoba oko Nagorno-Karabaha.

Jerevan i Baku pregovaraju o mirovnom sporazumu otkako je Azerbejdžan u munjevitoj ofanzivi u septembru 2023. ponovo preuzeo kontrolu nad tom regijom.

Jermenija, tradicionalni saveznik Rusije, nedavno se okrenula ka poboljšanju veza sa Zapadom i zahlađenju odnosa s Moskvom. Jerevan okrivljuje Kremlj što ga nije podržao u sukobu sa Azerbejdžanom.

Moskva je uznemirena naporima Jermenije da poboljša odnose sa zapadnim zemljama, posebno sa Sjedinjenim Državama.

Na Putinovom rasporedu je i polaganje vijenaca 19. avgusta na grob Hejdara Alijeva, oca aktuelnog lidera, koji je bio predsjednik 1993. - 2003. godine.

Putin je posljednji put posjetio Azerbejdžan u septembru 2018. Tada je pratio Svjetsko prvenstvo u džudou i učestvovao na devetoj plenarnoj sjednici rusko-azerbejdžanskog foruma.

Azerbejdžan je blizak partner Moskve, ali i veliki dobavljač energije zapadnim zemljama.

Jerevan nije potpisnik Rimskog statuta kojim je uspostavljen Međunarodni krivični sud, što znači da Putin može putovati u zemlju bez straha od hapšenja po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao sud za ratne zločine u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG