Dostupni linkovi

Protesti podrške Miloradu Dodiku u Istočnom Sarajevu, 1. septembar 2023.
Protesti podrške Miloradu Dodiku u Istočnom Sarajevu, 1. septembar 2023.

Dodikove pristalice održale proteste zbog optužnice protiv njega

  • Blokadom četiri magistralne ceste na sjeveru i jugu BiH 1. septembra održani su skupovi podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, predsjedniku Republike Srpske i direktoru Službenog glasnika tog bh. entiteta.
  • Prvobitno su planirani ispred zgrade Suda i Tužiteljstva BiH u Sarajevu, koje je 11. avgusta podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika (OHR).
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odbilo je zahtjev nevladine organizacije "Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH" za održavanjem protesta.
  • Nakon što je MUP KS odbilo zahtjev, skupovi podrške održani su u Doboju na sjeveru BiH, Istočnom Sarajevu, na planini Majevici u Loparama između Bijeljine i Tuzle na sjeveroistoku BiH i Nevesinju na jugu zemlje.
  • Dodik i sadašnje rukovodstvo izvršne i zakonodavne vlasti RS su na "crnoj listi" SAD-a.
17:28 1.9.2023.

Građani su se počeli okupljati na protestima podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, predsjedniku Republike Srpske i direktoru Službenog glasnika tog bh. entiteta zakazanim za 18 sati.

Protesti su isprva planirani ispred zgrade Suda i Tužiteljstva BiH u Sarajevu, koje je 11. avgusta podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika (OHR) Christiana Schmidta. Policija ih nije odobrila.

Radovan Višković, premijer RS-a koji je s Dodikom na ''crnoj listi'' Sjedinjenih Država, kazao je uoči protesta da institucije tog entiteta ''znaju da je krajnji cilj stranaca devastacija institucija i ukidanje Republike Srpske''.

Višković je ocijenio da su Dodik i Lukić ''radili svoj posao u skladu s Ustavom i zakonima RS-a'', a za Schmidta je kazao da je ''neizabrani stranac''.

Radovan Kovačević, sekretar vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata na čijem čelu je Dodik, kazao je da se ''građani okupljaju, ne da štite političare, nego da štite Republiku Srpsku''.

17:31 1.9.2023.

17:34 1.9.2023.

EUFOR nije rasporedio dodatne snage

Iz EUFOR-a su za RSE kazali da ''nisu dobili nikakav zahtjev od vlasti u BiH po ovom pitanju i da nisu rasporedili nikakvo dodatno osoblje''.

17:35 1.9.2023.

OHR: Jeftina manipulacija građanima

''Neodgovorno je na međuentitetskoj liniji razgraničenja organizirati političke događaje koji podstiču na podjele'', saopćio je Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG