Dostupni linkovi

Pritvor za trojicu aktivista nakon protesta u Beogradu


Deo aktivista ispred policijske stanice u Beogradu zahteva da se uhapšeni aktivisti puste na slobodu, 11. avgust 2024.
Deo aktivista ispred policijske stanice u Beogradu zahteva da se uhapšeni aktivisti puste na slobodu, 11. avgust 2024.

Trojici uhapšenih aktivista, koji su učestvovali na blokadama i protestu protiv iskopavanja litijuma, određen je privor, saopštio je jedan od organizatora protesta Zlatko Kokanović.

Kako je rekao u videu objavljenom na Fejsbuk (Facebook) stranici udruženja "Ne damo Jadar", Ivanu Bjeliću određen je pritvor od 40 dana, a Nikoli Ristiću i Jevđeniju Dimitrijeviću pritvor od po 30 dana, za krivično delo ometanje javnog reda i mira.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o privođenju aktivista.

Policija je trojicu aktivista privela na železničkoj stanici "Beograd centar - Prokop", koja je bila blokirana zajedno sa stanicom "Novi Beograd".

Deo učesnika protesta u Beogradu, koji je proveo noć na železničkim stanicama, okupio se u nedelju ispred policijske stanice "29. novembar", gde zahtevaju puštanje privedenih aktivista tokom protesta zbog planova za iskopavanje litijuma dan ranije.

Kako su najavili, protest će nastaviti i kod zgrade Vlade Srbije u 18 časova.

Učesnici protesta blokirali su u subotu dve železničke stanice u glavnom gradu Srbije tražeći da se usvoji zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja bora i litijuma, ali ih je policija u nedelju oko 5.30 časova izbacila sa železničkih stanica.

Blokade pruga i hiljade na protestu protiv iskopavanja litijuma u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Reakcija vlasti

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija intervenisala bez upotrebe sredstava prinude i da nijedno lice nije povređeno.

"Ukupno je dovedeno 14 lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivična dela, tri zbog sumnje da su izvršili prekršaje i dva lica koja su strani državljani zbog njihovog prisustva na protestu u blizini najvažnijih državnih institucija", rekao je Dačić i dodao da policija radi na identifikaciji drugih lica.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je blokada železnica i puteva na protestu u Beogradu zbog planova za iskopavanje litijuma "izvrgavanje ruglu demokratije" i dodao da je zaustavljanje saobraćaja na železničkim stanicama i putevima "sprovođenje nasilja, volje i terora manjine nad većinom".

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da pravo na okupljanje ima svako i na iskazivanje svog stava, ali da nije dozvoljeno nasilje i blokiranje života.

Pre blokade železničkih stanica u subotu su se u centru Beograda okupile hiljade građana na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije, nakon što vlast nije ispunila zahtev da u roku od 40 dana usvoji zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma i otvaranje rudnika kompanije "Rio Tinto" u dolini reke Jadar na zapadu zemlje.

Aktivista Zlatko Kokanović rekao je u subotu da će blokade trajati dok se ne usvoji zahtev za donošenje zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja bora i litijuma. On je najavio da će blokade biti organizovane na još tri do pet tačaka u gradovima širom Srbije.

Vučić najavljuje referendum o litijumu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici saopštili su pre protesta da je njihov cilj "rušenje vlasti" na ulici.

Vučić je više puta pozitivno govorio o projektu "Jadar" i navodio da bi rudnik litijuma kompanije "Rio Tinto" u Jadru trebalo da počne da radi 2028. godine, "ukoliko se obezbede garancije da neće biti ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi".

On je dodao da hoće da razgovara s narodom o raspisivanju referenduma o litijumu, bez obzira na to da li je reč o referendumu u celoj državi ili na teritoriji grada Loznice.

Vučić je u nedelju rekao da blokade i protesti nisu rešenje, već razgovor, i dodao da je zvao i predstavnike opozicije na razgovor, ali da nisu došli.

Predsednik Srbije je rekao i da će razgovarati s narodom o strahu od kopanja litijuma i sa onima koji drugačije misle.

"Ići ću da razgovaram sa narodom. Ići ću i u Loznicu, Krupanj, Mali Zvornik, Milanovac, Čačak i Valjevo", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG