Dostupni linkovi

Kampanja prisiljavanja Ukrajinaca da postanu ruski državljani


Ilustrativna fotografija. Foto: AP
Ilustrativna fotografija. Foto: AP

Ukrajinci koji žive u djelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom su prisiljeni da uzmu rusko državljanstvo ili se suočavaju sa oštrom odmazdom, uključujući moguću deportaciju u Rusiju, navodi se u istraživanju organizacije Opservatorija za sukobe (The Conflict Observatory).

Stanovnici regija Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožja su na meti sistematskih pokušaja da im se oduzme ukrajinski identitet, navodi se u istraživanju.

"Izvještaj detaljno opisuje uznemirujuću kampanju primoravanja stanovnika da usvoje rusko državljanstvo", kazao je portparol State Departmenta Matthew Miller.

“Oni koji to odbiju da učine suočavaju se s ograničenim pristupom javnim uslugama, zapošljavanju i vlasništvu nad imovinom, što ima implikacije na njihovu mobilnost, zdravlje i egzistenciju”, dodao je Miller.

Roditelji djece rođene u okupiranim dijelovima Ukrajine koji odbijaju da prijave svoju djecu u rusko državljanstvo, suočavaju se s još većim poteškoćama, uključujući smanjen pristup roditeljskim beneficijama.

Prema riječima Millera, nekim roditeljima je prijećeno da će izgubiti starateljstvo nad djecom i mogućom deportacijom u Rusiju.

U Rusiji je krajem jula objavljeno da je više od 700.000 ukrajinske djece odvedeno iz Ukrajine u Rusiju od početka ruske invazije na tu zemlju, a
ruska povjerenica za djecu Maria Lvova-Belova tvrdi da je "velika većina te djece došla u pratnji roditelja i rodbine".

Međunarodni krivični sud u Haagu izdao je sredinom marta nalog za hapšenje Lvove-Belove i ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer su optuženi da su odgovorni za deportaciju ukrajinske djece u Rusiju, što je po međunarodnom zakonodavstvu ratni zločin.

XS
SM
MD
LG