Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

14:29 31.3.2016.

Komadina: Hrvatska je doživela novu nepravdu

Potpredsednik stranke SDP rekao je da je Hrvatska ovom presudom doživela novu nepravdu i da je u pitanju politički motivisana odluka suda.

14:38 31.3.2016.

Prosvjedno stajanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića

Povodom oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju, samozvanom četničkom vojvodi, za zločine nad civilima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata organiziraju prosvjedno stajanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića večeras 31. ožujka u 18 sati, kod zdenca Manduševac, pod nazivom OSLOBAĐANJE ŠEŠELJA - PORAZ ZA PRAVDU, SRAMOTA ZA SUD, NEPRAVDA ZA ŽRTVE.

14:40 31.3.2016.

Orešković: Sramotna presuda

"Ova je presuda sramotna i poraz je Haškog suda i haškog tužiteljstva. Znamo koje je zlo taj čovjek učinio, i nije nimalo pokazao kajanje, ni onda, ni danas. Vidimo da je to danas čovjek koji je palio hrvatske zastave i zastave Europske unije. Nažalost, Haaški sud je presudio svoje. Ja se nadam da će Srbija reagirati jer je put prema EU pravi put i nadamo se da ćemo vidjeti prave odluke i ponašanje od strane susjeda."

14:43 31.3.2016.

Sutkinja Flavia Lattanzi: Imala sam osjećaj da sam bačena unatrag u vrijeme​

Italijanska sutkinja Flavia Lattanzi, članica raspravnog vijeća ICTY-ja koje je preglasavanjem oslobodilo Vojislava Šešelja, ocijenila je u suprotnom mišljenju da je oslobađajuća presuda suprotna iznesenim dokazima i da nije utemeljena na važećem međunarodnom pravu.

Latanzi je smatrala da je krivica vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja dokazana u osam od devet točaka optužnice.

"Nakon što sam pročitala presudu većine imala sam osjećaj da sam bačena unatrag u vrijeme ljudske istorije, prije mnogo stoljeća, kad se govorilo - a to su bili stari Rimljani, kako bi opravdali svoje krvave pohode i ubistva političkih protivnika u građanskim ratovima: jer u vrijeme rata utihnu zakoni", napisala je Latanzi u suprotnom mišljenju uz presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju kojom je oslobođen odgovornosti za stradanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH i vojvođanskom mjestu Hrtkovcima.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG