Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

14:44 31.3.2016.

Mesić: Skandalozna presuda

„Sama presuda je skandalozna, ali i očekivana. Očekivana je, jer je očito da se jednim političkim ustupkom želi ohrabriti današnju Srbiju na njenom putu u euroatlantske integracije. A u ovom slučaju je za svjetsku politiku nevažno tko je bio žrtva i što se sve događalo. On poziva na zločin, a sud kaže da on s tim nema ništa! Dakle, presuda je skandalozna,“ kazao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.


14:48 31.3.2016.

Pusić: Nisam očekivala

"Nisam očekivala oslobađajuću presudu za nekoga tko je baš bio primjer da govora mrženje koji je za rezultat imao smrt'', rekla je bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

"Da je takva osoba oslobođena svake krivnje na temelju nekih tehničkih formalnosti je prilično diskreditirajuća za taj tribunal iako mora biti jasno da takva tijela vode računa o nekim političkim momentima i ravnotežama, ali Šešelj nije bilo tko."

14:51 31.3.2016.

Karamarko: Zločinac se smije cijelom svijetu

"Teško je to komentirati, zgrožen sam. Na ovaj dan, na ovom mjestu, da jedan notorni ratni zločinac, koji je uz to i harlekin, da se smije nama i cijelom svijetu. Doista, da je oslobođen po svim točkama, evo, konsterniran sam", rekao je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

14:52 31.3.2016.

Asošiejted pres: Potpuni je poraz tužilaca

Oslobadjajuća presuda Šešelju "potpuni je poraz" tužilaca UN, ocenila je agencija Asošiejted pres dodajući da uz rast proruskih i desničarskih osećanja uoči parlamentarnih izbora u aprilu, njegova SRS ima dobre šansu da se vrati u srpski parlament. "Iznenađujuća presuda", primećuje AP.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG