Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

14:19 31.3.2016.

Čanak: Šokiran sam presudom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je šokiran oslobadjajućom presudom Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu. "Svi proterani i unesrećeni devedesetih zaslužuju pravdu", kazao je Čanak.

14:21 31.3.2016.

Sinan Alić: Sunovrat međunarodne pravde

Ovo je ludilo na kvadrat, ne mogu ni komentarisati presudu Vojislava Šešelja, ovo je "sunovrat međunarodne pravde", izjavio je predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje Sinan Alić.
"Ujedinjene nacije se moraju zamisliti koji kriminal rade, ovo je katastrofa. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je ili politički motivisani ili nema blage veze o pravu", kazao je Alić.

14:22 31.3.2016.

VIDEO: Hrtkovci nakon izricanja presude Šešelju

Vojislav Šešelj oslobođen je, pored ostalog, i za proterivanje 800 meštana hrvatske nacionalnosti iz sela Hrtkovci u maju 1992. godine. U danu izricanja presude, reporteri RSE posetili su ovo mesto u Sremu, u kojem je pre 24 označen početak etničkog čišćenja Hrvata iz Vojvodine.

Hrtkovci nakon izricanja presude Šešelju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

14:24 31.3.2016.

Dveri-DSS: Hag i dalje politički i antisrpski sud

Srpski pokret Dveri i Demokratska stanka Srbije ocenili su da oslobadjajuća presuda Haškog tribunala lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju "ne sme zamagliti činjenicu da Hag jeste politički i antisrpski sud".

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG