Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

14:06 31.3.2016.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju nazvao je lakrdijom.

- Današnja oslobađajuća presuda Šešelju je, zapravo, presuda svima onima koji godinama trpe zlodjela koja su rezultat velikosrpske radikalne i fašističke ideje čiji je glavni ideolog bio upravo Šešelj - kazao je Mehmedović u Mostaru.

14:08 31.3.2016.

Nikolić: Nemam nikakva osećanja prema Šešelju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je ravnodušan prema oslobadjajućoj presudi lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju. "Osećam se indiferentno u odnosu na presudu Vojislavu Šešelju, nemam nikakva osećanja prema njemu", rekao je Nikolić novinarima u Beogradu.

14:11 31.3.2016.

Predrag Matić, zatočenik iz Vukovara: Pljuska žrtvama ratnohuškačke politke

"Ovo još jedan dokaz da pravo i pravda često ne idu ruku pod ruku. Ovo je pljuska svim žrtvama od ratnohuškačke politke Šešelja koji to nikada nije skrivao", rekao je bivši ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić, koji je bio i u zatočeništvu u Srbiji nakon pada Vukovara.

"Manje osjećam ljutnju na teret onih koji su puki izvršitelji zločina, ali najgori soj su huškači koji su takve maloumne ljude huškali, a Vojislav Šešelj bio jedan od najvećih stručnjaka za to".

14:17 31.3.2016.

VIDEO: Zvornik - Ima li pravde nakon oslobađanja Šešelja

Žrtve nekih od najstrašnijih ratnih zločina u Zvorniku nezadovoljne su oslobađajućom presudom koju je Haški tribunal izrekao Vojislavu Šešelju.

Zvornik: Ima li pravde nakon oslobađanja Šešelja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG