Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

13:50 31.3.2016.

Analitičar Jovo Bakić ocenio je da će oslobadjajuća presuda Haškog tribunala lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju zaoštriti odnose u regionu.

13:53 31.3.2016.

Dokumenta: Najporaznija presuda u povijesti Haškog tribunala

"Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju najporaznija je presuda u cijeloj dosadašnjoj povijesti Haškog tribunala," upozorio je u posebnom priopćenju Centar za suočavanje s prošlošću Documenta.
„Šokirani smo odlukom koja predstavlja proturječje ustaljenoj međunarodnoj praksi te posebno izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini,“ stoji u njihovom priopćenju.

14:02 31.3.2016.

Miro Kovač: Uvredljiva i šokantna presuda za sve žrtve velikosrpske politike

"Svojom današnjom presudom je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio Vojislava Šešelja od krivnje za zločine protiv čovječnosti. Takva je presuda za sve žrtve agresivne velikosrpske politike uvredljiva i šokantna, a za proces pomirenja među ljudima i susjednim državama razarajuća. Svi oni u svijetu koji huškaju na rat, pozivaju na etničko čišćenje i provode politiku nasilnog mijenjanja međunarodno priznatih granica dobili su time moralni bianco ček", kazao je Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Miro Kovač.

14:04 31.3.2016.

Brammertz: Odlučićemo o žalbi

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz izjavio je da je njegov ured primio na znanje oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju te da će nakon pozorne analize obrazloženja sudskog vijeća za nekoliko dana odlučiti hoće li se žaliti.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG