Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

13:15 31.3.2016.

Alvir: Postoji li pravda?

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu Republike Hrvatske, osudila je oslobađajuću hašku presudu Vojislavu Šešelju, poručivši kako je zaprepaštena presudom na temelju koje se, kako je kazala, može postaviti pitanje postoji li pravda i je li pravda zapravo politika. Svi smo mi svjedoci da je on (Šešelj) sudjelovao i poticao na zvjerstva iz zločine, od Ovčare preko cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine", izjavila je Alvir.

13:16 31.3.2016.

Nataša Kandić: Presuda iznenadjujuća, neće opstati u žalbenom postupku

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da je oslobadjajuća presuda lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom iznenadjujuća i da teško može da se održi u žalbenom postupku.

"Obrazloženje te sudske odluke zadire u neke druge presude i protivreči nekim sudski utvrdjenim činjenicama... Presuda teško da može da se održi jer je izrečeno toliko novih zaključaka koji su suprotstavljeni mnogih zaključcima o zločinima i u BiH i u Hrvatskoj", rekla je Nataša Kandić.

13:20 31.3.2016.

AUDIO: Vlado Kralj, jedan od meštana Hrtkovaca

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

13:35 31.3.2016.

Džejms Ker-Lindzi: Zloćudna snaga u politici Srbije

"Ova odluka se ne menja činjenicu da je Šešelj nacionalistički podstrekač na mržnju. Tragično, on ostaje zloćudna snaga u politici Srbije", smatra Džejms Ker-Lindzi, britanski stručnjak za Balkan.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG