Dostupni linkovi

Kako je došlo do prekida dostave gasa iz RS-a u Federaciju BiH


Gas se u BiH doprema gasovodom koji u državu ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici BiH i Srbije (foto ilustracija)
Gas se u BiH doprema gasovodom koji u državu ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici BiH i Srbije (foto ilustracija)

Oko 77.000 stanovnika Sarajeva koji gas koriste u domaćinstvima, ali i ostali korisnici u Federaciji Bosne i Hercegovine, bi mogli da ostanu bez ovog energenta, zbog sukoba dva entitetska distributera gasa oko njegove cijene.

Dotok gasa je zavrnut 13. avgusta oko podneva, a korisnici su trenutno na rezervi koja još postoji u skladištima.

To je rezultat međusobnih optužbi i ucjena između distributivnih kompanija, sarajevskog Energoinvesta iz entiteta Federacije BiH i Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva u drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj (RS).

Dok u Energoinvestu tvrde da je kompanija iz Istočnog Sarajeva bez saglasnosti regulatora povisila cijenu, u Sarajevo-gasu ocjenjuju da imaju pravo da skuplje naplaćuju gas.

Sarajevo-gas je vlasnik gasovoda dugog 40-ak kilometara koji prolazi kroz RS, kojim se gasom snabdijeva i Sarajevo, kao najveći potrošač.

Predstavnici ove dvije kompanije još početkom januara dogovorili su novi trogodišnji ugovor o transportu gasa, nakon isteka starog.

Tada je dogovorena i veća cijena transporta gasa sa 11 na 14 maraka (5,62 na 7,15 eura) za 1.000 metara kubnih.

Povećanje cijene transporta gasa pravdalo se ulaganjem u sistem gasovoda na teritoriji RS-a.

Iako su po povišenoj cijeni plaćali gas od početka godine, u Energoinvestu tvrde da su dobili tumačenje regulatora prema kojem će ta cijena važiti tek od iduće godine.

'Nemamo alternative'

Bez energenta su ostali oni koji gas koriste svakodnevno.

Maja iz Sarajeva koja godinama koristi gas kao osnovni energent u svom domaćinstvu, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je njena porodica dovedena u vrlo neprijatnu situaciju jer alternative nemaju.

"Nas je četvero u stanu i nije baš prijatna situacija kada je u pitanju kupanje i tuširanje, posebno na ovako visokim temperaturama. Bojler je plinski, koristimo ga za toplu vodu i zimi za grijanje. Električni bojler nemamo, sreća pa nije zima inače bez grijanja bi bilo teško", kaže ona.

U ljetnom periodu račun za gas plaća do 50 maraka (25 eura), a zimi i do 450 maraka (228 eura).

I Jasminka iz Sarajeva, ogorčena je na loše poteze nadležnih čiji ceh najčešće i uglavnom kaže plaćaju građani.

"Ja ću se snaći jer imam i električni bojler, ali fino su ovo udesili struja je od prvog skuplja za 10 posto. Sezona je u jeku, vruće je, šta će silni turisti uoči Sarajevo Film Festivala i tokom, a koji su iznajmili stanove u kojima je samo plin, stvarno katastrofa", kaže Jasminka.

Gas obustavljen za cijelu Federaciju?

Iz kompanije Sarajevogas koja opslužuje gasom i domaćinstva i privredu u Kantonu Sarajevo, za RSE su poručili kako će u popodnevnim satima krenuti sa isključivanjem gasa velikim potrošačima.

Veliki potrošači su fabrike u Sarajevu koje koriste gas, te privredni potrošači.

S obzirom na to da je gas obustavljen za cijelu Federaciju BiH, u ovom trenutku je vrlo teško prognozirati koliko dana će u Kantonu Sarajevo domaćinstava imati gas, dodaju u Sarajevogasu.

"Imamo velike potrošače, Željezaru Zenica i imamo potrošače u Visokom. Oni nešto manje troše, ali je činjenica da su potrošači. Ono što je do nas, da bi se održao sistem gasni, naše ekipe u popodnevnim satima kreću sa isključenjem velikih potrošača, prema protokolu koji mi imamo i prema kojem postupamo” kažu za RSE u Sarajevogasu.

Zbog prekida dotoka gasa zatraženo je hitno održavanje sjednice Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Parlamenta Federacije FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je u izjavi za Fenu rekao da je razgovarao telefonski s Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva RS-a, i da su dogovorili da se odmah omogući neometano snabdijevanje gasom građana Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Lakić: Ukoliko postoji potreba, može se tražiti i zvaničan stav Regulatorne komisije za energetiku RS-a
Lakić: Ukoliko postoji potreba, može se tražiti i zvaničan stav Regulatorne komisije za energetiku RS-a

"Dogovorili smo i da predstavnici Energoinvesta i Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo što prije dogovore sastanak na kojem bi trebali riješiti nesuglasice. Ukoliko postoji potreba, može se tražiti i zvaničan stav Regulatorne komisije za energetiku RS-a, koja bi obrazložila svoju odluku", kazao je Lakić.

Bosna i Hercegovina u potpunosti zavisi od uvoznog gasa iz Rusije, koji u zemlju stiže "Turskim tokom".

Gas se u BiH doprema gasovodom koji u državu ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici BiH i Srbije.

Federacija BiH godišnje troši oko 250 miliona, a RS oko 50 miliona kubnih metara gasa.

Kako je nastao problem između kompanija?

Cijenu od 14 maraka koja je dogovorena još u januaru ove godine, morao je potvrditi ili regulator entiteta ili vlada, ranije je to izjavio direktor Sarajevo-gas Istočno Sarajevo, Nedeljko Elek.

Međutim, iz Energoinvesta su za RSE istakli da kompanija iz Istočnog Sarajeva nije dostavila saglasnost Regulatorne komisije za energetiku RS-a.

Rok da dostave tu saglasnost, dodaju, bio je do polovine ove godine.

Ističu i da je dva puta direktor Sarajevo-gas Istočno Sarajevo povećavao cijenu gasa bez saglasnosti regulatora iz RS-a.

Prvi put na 11 maraka, pa onda na 14 maraka, kaže direktor Energoinvesta za RSE, Mirza Ustamujić.

"Oni [Sarajevo-gas] su nas obavijestili da oni nemaju te saglasnosti regulatora, ali im je regulator izdao dozvolu za tu cijenu tek od prvog januara naredne godine", kaže Ustamujić za RSE.

Dodaje i kako je posljednja regulisana cijena za period do 1. januara 2025. godine, 7.20 maraka po metru kubnom gasa.

"Mi smo tražili da vrate na cijenu od sedam maraka koja je posljednja regulisana. Oni su to odbili i rekli da će fakturisati po istoj cijeni i poslati nam fakturu ponovo za sedmi mjesec koju smo mi odbili, a oni su rekli da će svejedno obustaviti gas", kazao je Ustamujić.

Energoinvest je plaćao cijenu gasa od sedam maraka (3,57 eura) po metru kubnom do početka 2023 godine.

Kompanija "Energoinvest" je uvoznik gasa za entitet Federaciju BiH, dok gas za potrošače u entitetu Republika Srpska uvozi kompanija Gas-Res iz Banjaluke.

Sjedište Energoinvesta u Sarajevu, foto arhiv
Sjedište Energoinvesta u Sarajevu, foto arhiv

Direktor Sarajevo-gasa Nedeljko Elek, za RSE kaže kako se samo drže potpisanog ugovora te "da je Energoinvest na osnovu [njega] platio šest faktura i došla je sedma, nju su odbili da plate jer su dobili tumačenje regulatora da je ta cijena od 1. januara 2025 godine".

"A naše tumačenje je da je ovo bazna godina i da imamo pravo da fakturišemo i tu cijenu koju oni već plaćaju šest mjeseci, od 14 maraka. Jučer smo dobili to da se faktura neće platiti, i u skladu s tim mi moramo reagovati, jer praktično neće da plate uslugu koju su oni potpisali i sad je nastao taj problem, ne znam zašto", rekao je Elek.

Šta kaže Regulatorna komisija iz RS-a?

Regulatorna komisija za energetiku RS-a utvrdila je cijenu od 14 maraka (7,14 eura) krajem juna ove godine, potvrdio je za RSE direktor ove komisije, Vladislav Vladičić.

Dodaje kako je njihov raniji tarifni postupak u kojem su odredili datum primjene osporio Ustavni sud RS-a u februaru ove godine.

"Mi smo dužni ispoštovati odluku Ustavnog suda RS-a i zato ne stavljamo više rokove. Te cijene se primjenjuju po njihovom sporazumu mimo Regulatorne komisije i tarifnog postupka regulatorne komisije", kaže Vladičić za RSE.

Tarifni postupak nije rađen posljednjih deset godina.

Posljednja cijena koja regulisana tarifom od 1. januara 2023. godine do kraja ove godine je sedam maraka po metru kubnom, kažu iz Regulatorne komisije.

Iz Komisije navode i da su ugovori za povećanje cijena za 11 pa onda i 14 maraka, potpisivani mimo Regulatorne komisije. Nije tražena saglasnost.

"Oni mogu podnijeti zahtjev za vođenje tarifnog postupka, za 14 maraka su podnijeli zahtjev, a za 11 maraka nisu jer su odustali od tarifnog postupka. Oni su se dogovorili na prijateljskoj osnovi i nije bi potrebe za našim papirima", kaže Vladičić.

Prema Zakonu o gasu Republike Srpske, navedeno je da Regulatorna komisija za energetiku mora dati dozvolu i za proizvodnju, trgovinu i snabdijevanje gasom, kao i dozvolu za transport i skladištenje gasa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG