Dostupni linkovi

Dogovoreno neometano snabdijevanje Sarajeva gasom, tvrdi ministar Lakić


Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, juni 2023.
Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, juni 2023.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić izjavio je da je dogovorio neometano snabdijevanje gasom građana Sarajeva i Istočnog Sarajeva, nakon telefonskog razgovora sa Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske.

"Uporedo s tim smo dogovorili da predstavnici Energoinvesta i Sarajevo gasa Istočno Sarajevo što prije dogovore sastanak na kome bi trebali riješiti nesuglasice. Ukoliko postoji potreba, može se tražiti i zvaničan stav Regulatorne komisije za energetiku RS-a, koja bi obrazložila svoju odluku", rekao je Lakić, prenosi Fena.

Ipak, Nedeljko Elek, direktor "Sarajevo-gasa", kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da gas još nije pušten te da tokom večeri treba biti održan sastanak na kojem će biti o tome razgovarano.

Dotok gasa je zbog spora dvije entitetske kompanije za distribuciju gasa zaustavljen 13. avgusta oko podne, te su korisnici - koji su većinom u Sarajevu - koristili rezerve iz skladišta.

Kako se navodi u saopštenju, on je dodao da je prethodna Vlada Federacije BiH, jednog od dva bh. enitteta, dva puta pristajala na ucjene iz RS i plaćala veće cijene gasa, bez prethodnog odobrenja nadležne Regulatorne komisije za energetiku RS (RERS).

"Mi nećemo pristati na samovoljno povećanje cijena bez odobrenja regulatora, jer želimo zaštititi interese građana. Nikome nećemo dozvoliti da nas ucjenjuje da gas plaćamo po cijeni koja nije odobrena", poručio je Lakić.

Početkom godine, Energoinvest, gasni distributer u FBiH je prihvatio poskupljenje gasa, ali da ga do 30. juna odobri RERS – a da će se u suprotnom vratiti na cijenu iz 2022. godine.

Regulator je 27. juna 2024. donio Rješenje da se nova cijena može primjenjivati, ali tek od 1. januara iduće godine.

Zbog toga je Energoinvest tražio korekciju faktura, i povrat razlike za do tada plaćene fakture – razlika koja iznosi više od milion KM (oko pola miliona evra).

"Pozivamo Sarajevo gas Istočno Sarajevo da se vrati u pravne okvire poslovanja, da poštuju propise i ugovore, kao i da građane ne koriste kao taoce. Posebno jer zatvaranjem ventila ne kažnjavaju samo korisnike u Sarajevu, već i u Istočnom Sarajevu", rekao je Lakić.

U saopštenju je takođe istaknuto da ovi problemi u isporuci pokazuju važnost dogovora o Južnoj interkonekciji.

Ovaj planirani gasovod, vrijedan oko 100 miliona evra i dug ukupno 180 kilometara, išao bi iz pravca Hrvatske, preko zapadne Hercegovine do srednje BiH.

Gasovod kojim bi se BiH riješila ovisnosti od ruskog gasa bi u Hrvatskoj bio povezan sa terminalom ukapljenog plina (LNG) na ostrvu Krku, a samim tim i sa evropskim gasovodima.

SAD i EU su finansijski podržale izgradnju gasovoda, sa oko pola miliona, odnosno 1,5 miliona evra.

XS
SM
MD
LG